Реклама / Ads
53| 5565 |04.07.2012 НОВИНИ

Пожарът на Витоша се разгаря, димът стигна София

.
Пожарът на Витоша продължава да бушува. В 5:30 часа тази сутрин са били подновени всички планирани действия по гасенето на пожара. Участници в гасенето изразяват различни гледни точки за провежданите действия и приеманите решения, което създава впечатление за драматични и мащабни събития в планината до София.
 
Според едни огънят е засегнал не повече от 100 декара гори, а други твърдят, че горят над 250 декара в резервата „Бистришко бранище". От своя страна от Пожарната твърдят, че положението е под контрол, но е много трудно да се ограничи и спре огъня.

Засега няма опасност от замърсяване на въздуха в столицата, успокояват специалисти.

Всички показатели са в границата. Има обаче повишение на неметанови въглеводороди. От Министерство на здравеопазването трябва да кажат дали това е вредно за хората, заяви Христо Ангелов, специалист по измерване на въздуха. Замерва се с мобилна лаборатория. Има и увеличение на твърдите частици във въздуха.

Днес отново ще се набират доброволци, които да се включат в акцията. Преди да се включат в операцията, те ще трябва да преминат задължителен инструктаж в Кризисния щаб.

Пожарът бушува в непроходим терен, затова задачата на спасителните екипи е изключително трудна.

Разнопосочни са и съобщенията дали ще дойдат самолети от Израел да помагат или няма да дойдат. Засега е ясно, че наши три хеликоптера продължат да атакуват пламъците от въздуха. Ще се секат и дървета, за да се образуват просеки.

До момента гори предимно суха и мъртва горска растителност.

Дори пожарът да бъде потушен, огнището ще продължи да тлее поне още няколко дни, дори седмици, обясниха пожарникарите.

Допуснахме и немалко грешки, призна главен комисар Николай Николов. Да се координират над 500 души е много трудна работа. Приемам и много от критиките на доброволците и им благодаря, че се включиха в гасенето, допълни Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 7823 |03.07.2012 Израелски асове ще гасят от въздуха Витоша . 12| 5691 |03.07.2012 Все още не искаме помощ от ЕС заради пожара на Витоша . 26| 6789 |02.07.2012 Пожарът на Витоша намалява, но не спира . 26| 6002 |02.07.2012 Витоша ски алармира: „ Прави се опит за скрита приватизация на Витоша”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads