Реклама / Ads
3| 5119 |11.09.2009 НОВИНИ

Политически опортюнизъм зад освобождаването на Шийлдс?

.
Майкъл Шийлдс
Британското издание “Дейли Мейл” съзира политически опортюнизъм зад освобождаването на футболния хулиган Майкъл Шийлдс.
 
Мнението изтъква Ричард Литълджон в статия, озаглавена “Ако това е справедливост, то аз съм българин”. Посрещането на освободения Майкъл Шийлдс засенчи дори тържествата по повод двата гола на капитана на Ливърпул Стивън Джерард срещу Хърватска, коментира Литълджон. Епископът на Ливърпул поведе тържествата за Шийлдс, който бе помилван за опит за убийство над бармана Мартин Георгиев след като лежа 4 години в затвор. Шийлдс твърди, че по време на нападението срещу Георгиев е бил дълбоко заспал в стаята си. Български съд осъди Шийлдс на 15 години затвор. След това присъдата бе намалена на 10 години и му бе позволено да ги излежи в родината си. По време на процеса друг футболен фен от Ливърпул, Греъм Сенки, направи самопризнание за нападението когато бе посетен от двама роднини на Шийлдс. Писменото признание на Сенки бе отхвърлено като доказателство от българския съд. Сенки е стар познайник на полицейските власти – осъден е няколко пъти за хулиганство, а миналата година излежа присъда за нападение на расова основа. Така или иначе през юли правосъдния министър на Великобритания Джак Стро отказа помилване на Шийлдс. Какво накара Стро да се обърне на 180 и да обяви помилване?
”След като се запознах с доказателствата по делото стигнах до извода, че Майкъл Шийлдс казва истината и е невинен,” заяви Стро в сряда. Той добави, че Сенки е направил устно признание пред родителите на Шийлдс миналия месец. Не проумявам как устно признание може да има по-голяма тежест от писмено такова чрез адвокат, пита се Литълджон. Сигурен съм, че България би искала да разбере за нови доказателства по делото. Страната трябва да изиска екстрадицията на Сенки, за да го изправи пред съда. Не намеквам, че Шийлдс е виновен, просто целият процес протече по крайно незадоволителен начин. “Веселият” Джак Стро винаги е замесен, когато настоящото правителство бива въвлечено в скандал. Бащата на Шийлдс заяви, че ще се изправи срещу Стро в следващите парламентарни избори в Блекбърн ако синът му не бъде освободен. В Ливърпул либералдемократите контролират местната власт и се борят активно за местата на лейбъристите в парламента. Луис Елман, народен представител от либералдемократичната партия, проведе активна кампания за освобождаването на хулигана. Местният герой Джерард също я подкрепяше, като каузата обедини феновете на Ливърпул и Евъртън. Със сигурност лейбъристите не биха искали случая да “почерни” кандидатурата им за следващите избори. Стро не би се изправил срещу скърбящ баща, чийто син е несправедливо осъден. При все това барманът има право да знае кой се е опитал да го убие, а и присъдата на Шийлдс в България още е в сила. Коя страна би се съгласила оттук нататък да репатрира осъден в нея британец като се има предвид, че Великобритания е готова да помилва свой гражданин при съмнителни обстоятелства в контекста на политическа корупция?
Авторът заключава: “Вярва ли някой, че съдебната система на Великобритания при лейбъристите е по-добра от тази в България, особено след скандалното освобождение на атентатора от Локърби?
Британското издание Мирър информира, че Джак Стро ще предаде документите по случая “Шийлдс” на българските власти. Стро уверява, че ще подкрепи всякакви усилия истинския виновник да бъде открит и осъден. Той настоява, че решението му “не е критика срещу решението на българския съд.” Помилването на Шийлдс разгневи българите. Бившият външен министър Ивайло Калфин заяви, че “политическите интереси се оказаха по-силни от каузата за справедливост.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5252 |30.08.2009 К. Нинова: Няма да има политически чадър за никого . 9| 4930 |12.08.2009 Борис Велчев призна за опити на политически натиск . 1| 4941 |27.06.2009 AP: Освобождаването на Чеку влошава българо-сръбските отношения . 8| 4676 |22.06.2009 Нямало политически подтекст при разкриване на секции в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads