Реклама / Ads
9| 7547 |18.12.2017 НОВИНИ

Цачева: Румен Радев се намесва във функциите на законодателната власт

.
Цецка Цачева
Румен Радев е длъжен да спазва конституционните му правомощия. Моето лично мнение е, ме по отношение на законодателната власт има избързване и дори намеса в нейните функции. Нека да има първо избран антикорупционен закон, и тогава да се възползва от конституционното си право да налага вето. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева.
 
Тя бе категорична, че новия закон за антикорупцията няма да захранва корупцията и няма да се използва като бухалка срещу неудобните или опонентите, каквито съмнения има президентът.

Коментарът на Румен Радев не държи сметка за съществуващия правов ред у нас. С този закон не се въвежда алтернативен способ за наказателна отговорност, неговата цел е кодифициране на уредбата. Това, което хората очакват, е нова институционална рамка, което не означава нов разследващ орган, не означава алтернативен съд и прокуратура, посочи Цачева пред bTV.

Тя изтъкна, че е била малко разочарована, че е отпаднал текстът „за наказателна неотговорност за лицата, които подават сигнали с името си“. В гласувания вариант на закона парламентът на практика е бламирал предложението на правителството. Сега се отива в изходна позиция. Но не мисли, че това е най-важната норма в закона, защото с него не се отхвърля общия принцип, че всеки, който знае за престъпление, има право да подава сигнали за тях.

Цецка Цачева посочи, че в момента коалицията е стабилна, от разногласията между Валери Симеонов и Бойко Борисов по отношение на втория лифт в Банско. Самите Обединени патриоти са коалиция, а в коалицонната формула участват 4 политически субекта и е нормално се появяват различия, но в диалог се решават разногласията, посочи бившият председател на Народното събрания.

Тя коментира и казуса с царските имоти. Позовавайки се на конкретни факти тя защити идеята, че е по добре парламента да се произнесе по законовата процедура, вместо да се водят дела в Страсбург, които могат да завършат неблагоприятно за българската държава.  Тя изтъкна, че не случайно през 2009 година е бил наложен мораториум върху царските имоти, до приемате на зокан, който да уреди този казус.

Като правосъден министър тя счита, че новият ВСС – работи нормално и засега няма скандали в него.

Според Цачева няма драма е с мораториума за иновативни лекарства. Всеки гражданин, който се нуждае от новите формули, ще ги получи.
За кандидат-президенската кампания бившият шеф на парламента си спомня с емоции и чувства, които няма да забрави, но за нея тя е затворена страница.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4344 |04.12.2017 Радев пред Макрон: Нашето председателство може да е от полза на Франция . 7| 7317 |03.12.2017 Президентът Радев заминава за Париж. Много любопитна е 3-дневната програма . 0| 4093 |01.12.2017 Радев даде старт на ”Българската Коледа” . 8| 5003 |01.12.2017 Валентин Радев бави четенето на доклада за ”Булгартабак”, още го чакал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads