Реклама / Ads
4| 4689 |17.09.2020 НОВИНИ

Политиките на ПЕС са в основата на приоритетите на ЕК, обявени от фон дер Лайен

.
ПЕС приветства включването на редица социални и прогресивни политики сред приоритетите на Европейската комисия за предстоящата година, обявени от Урсула фон дер Лайен в дебата за състоянието на Съюза в Европейския парламент. Социалистите ще следят внимателно за пълното изпълнение на заявените амбиции.
 

„От Зелената сделка и Фонда за справедлив преход, до Механизма за обезщетение при безработица и Детската гаранция, политики в сърцето на кампанията на ПЕС за европейските избори през 2019 г., са вече част от водещите инициативи на Комисията. Достойно минимално заплащане, План за действие за прилагане на Европейския социален стълб, Стратегия за равенството между половете, План за младежка заетост, Младежка гаранция, както и данъчно облагане на дигиталните гиганти. Тези политики са инициативи на семейството на социалистите. Можем да се гордеем с постигнатото.“, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

„Благодарение на добрата работа на левите еврокомисари, виждаме важен напредък по тези и други направления. Но председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен трябва да е наясно, че ПЕС ще следи внимателно за изпълнението на поетите ангажименти. В момент, в който Европа се възстановява от кризата вследствие на пандемията, трябва да насочим усилията си върху политиките, които могат изградят едно по-добро бъдеще за Европа. Пандемията обаче не трябва да служи като извинение за по-малко действия на европейско ниво, занижени амбиции и липса на активност на световната сцена. Не трябва да означава и ново затягане на коланите. Точно обратното – Европа трябва да бъде пример за солидарност, устойчивост и справедливост.“, добави Станишев.

Благодарение на социалистите, ключови мерки, представени в речта на фон дер Лайен – Подкрепа за намаляване на риска от безработица (SURE), Зелена сделка, Фонд за справедлив преход, Механизъм за минимална работна заплата, както и много други – ще бъдат сред приоритетите на ЕК.

Заедно с тези мерки, ПЕС ще продължи да настоява за мерки за пълното зачитане на върховенството на закона, собствени ресурси за финансиране на новите приоритети на ЕС, както и общоевропейски усилия в сферата на здравеопазването. Социалистите работят усилено и по план за реформа на политиката за миграция на ЕС.

В словото си към ЕП, председателят на ЕК фон дер Лайен заяви, че ЕК ще предприеме мерки, за които социалистите настояват отдавна. Сред тях са завишаване на амбициите на ЕС в областта на климата, за да се гарантира изпълнението на целите от Парижкото споразумение, напредък във функционирането на Икономическия и паричен съюз, развитие в областта на дигиталната икономика, напредък по историческите преговори за членство в ЕС с Албания и Северна Македония, политики за борба срещу дискриминацията и др.

“Уверени сме, че инвестициите в обществото са ключа към бъдещето. Ще отстояваме пълното прилагане на Детската гаранция, Плана за младежка заетост и Зелената сделка – мерки, които ще гарантират бъдеще на равнопоставеност, по-сигурна и чиста околна среда.”, заяви лидерът на социалистите.

ПЕС приветства усилията и резултатите от работата на представителите на семейството на социалистите в Европейската комисията: изпълнителният зам.-председател Франс Тимерманс, върховният представител Жозеп Борел, зам.-председателят Марош Шефчович, еврокомисар Хелена Дали, еврокомисар Елиза Ферейра, еврокомисар Паоло Джентилони, еврокомисар Илва Йохансон, еврокомисар Николас Шмит и еврокомисар Юта Урпилайнен.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 12436 |10.09.2020 Журналист: Борисов се опитва да подкупи чужди медии да публикуват статии на основата на неговите (на Пеевски) опорки . 26| 5269 |24.08.2020 Екатерина Захариева: Независимостта на прокуратурата е в основата на демокрацията . 17| 8877 |12.05.2020 Татяна Дончева: В основата на нашето управление е да обичате управлението . 17| 20272 |17.04.2020 Ченалова: Гаф на Гешев е в основата на Фурмигейт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads