Реклама / Ads
4| 13466 |12.09.2016 НОВИНИ

”Политико”: Борисов обмисля сделка за президент с олигарсите

.
Бойко Борисов
”Съществуват притеснения, че премиерът Бойко Борисов – бивш пожарникар и бодигард, обмисля сделка ”на тъмно” за президентството, за да угоди на български олигарси, свързани с Русия. Това пише електронното издание ”Политико” в текст, озаглавен ”България заклещена между НАТО и Кремъл”.
 
Честа критика към Борисов е, че се опитва да служи на прекалено много господари. Макар, от една страна, да декларира вярност към Европейския съюз и НАТО, той често е смятан за близък до свързани с Русия олигарси, включително директора на "Лукойл" в България".

Авторите на статията Хари Купър и Крисчън Оливър коментират, че изборът на ген. Румен Радев за кандидат на левицата е опит на Социалистическата партия да поправи отношенията си с Москва и е избран след посещението на Корнелия Нинова и Георги Първанов в руската столица.

Властта на президента да избира служебното правителство е една от причините ролята му да е толкова важна. В тази си роля сегашният държавен глава Росен Плевневлиев породи недоволство у Москва през 2014 г., пише изданието, напомняйки, че тогавашният министър на отбраната Велизар Шаламанов представи доклад за опасностите от руската пропаганда и кибервойна.

"Шаламанов зае ролята си малко преди важната среща на НАТО в Уелс, само за да открие, че предишната социалистическата администрация на страната на практика е излязла от НАТО", пише "Политико". "Министърът на отбраната не участваше в министерските срещи", казва Шаламанов. "Те не знаеха какъв е дневният ред на НАТО в Уелс. Нямаше никаква подготовка".

По думите на Шаламанов, цитиран от "Политико", не е вероятно Радев да спечели президентството, но ако това се случи, има сериозен риск страната да отстъпи от НАТО. "На думи ще останем в НАТО, но първо, те няма да имат интерес от НАТО и второ, НАТО няма да вярва на София".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4258 |11.09.2016 Паси към Борисов: Не се сменя коня по време на състезание . 3| 7562 |09.09.2016 Р. Кънев в Мюнхен: ДСБ се дистанцира от властта на Борисов . 1| 4104 |09.09.2016 Борисов говори по телефона с Меркел, Орбан и Вучич . 0| 5121 |08.09.2016 Бр. Аспарухов: Ако Борисов не се кандидатира сега, след 5 г. няма шанс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads