Реклама / Ads
0| 3948 |30.11.2016 НОВИНИ

Политико: Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси

.
Кристалина Георгиева
Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси покрай предстоящото й преместване в Световната банка (СБ), пише европейската редакция на сайта ”Политико”.
 

Изданието пояснява, че през април службите в ЕК, ръководени от Георгиева, са прокарали спешни промени в документите, на чиято основа Европейският съюз дарява средства на СБ. ЕС е третият най-голям дарител за банката, като за периода 2012-2015 г. е осигурил два милиарда евро.

 

Прокараните промени предвиждат служителите на СБ и консултанти, заети с дейности за борба с бедността, промените в климата и за насърчаване на развитието на държави от Африка и Азия, да получават възнаграждения до 17 на сто от стойността на проектите. Пред изданието председателят на комисията на Европейския парламент за бюджетен контрол Ингеборг Гресле е коментирала, че подобен размер на възнаграждения е невиждан. По нейните думи така гладуващи може да бъдат лишени от храна, за да се изплатят парите на заетите с проектите на банката.

 

"Политико" се позовава на поверителен документ на ЕК, според който Георгиева е била призована да не взима отношение по въпроси, свързани със СБ, докато напусне комисията. Георгиева се връща в СБ от януари догодина. Тя работеше за банката в продължение на 17 години, преди да бъде назначена за еврокомисар през 2010 година.

 

От офиса на Георгиева са уточнили, че тя не е участвала в преговорите, довели до промени в документите за даренията към СБ. Сътрудниците й са потвърдили, че окончателният документ за промените е бил подписан от нея по молба на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

 

Изданието пояснява, че досега размерът на възнагражденията по проекти на СБ, финансирани от ЕС, е бил изчисляван по плоска ставка от 5.5 на сто. Занапред изчисленията ще бъдат по по-сложна формула, като максималният предвиден размер достига 17 на сто от стойността на проектите. Отбелязва се, че максималният размер за подобни възнаграждения, допустим от ЕС, е седем процента, уточнява БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4429 |31.10.2016 ЕК ще пита ЕП за наследника на Кристалина Георгиева . 0| 4577 |30.10.2016 Кристалина Георгиева: Оставката ми няма нищо общо с ООН . 3| 4696 |29.10.2016 Кристалина Георгиева не подала оставка под натиск . 1| 4299 |28.10.2016 Горанов иска портфейла на Кристалина Гергиева в ЕК да се запази

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads