Реклама / Ads
6| 5186 |09.07.2011 НОВИНИ

Политици бягат от Мърдок след скандала с News of the World. Проверки и у нас

.
Пуснаха от ареста бившият главен редактор на британския таблоид News of the World Анди Коулсън. Той беше задържан в петък, но след няколко часа разпити в полиция бе освободен под гаранция до октомври, съобщават британски медии.
 
В ареста остава Клайв Гудман, бивш шеф на отдела за събиране на информация за кралското семейство. Гудман вече има една присъда от 2007 г. за незаконно подслушване на телефони на членове на кралската фамилия. Този път Гудман е заподозрян за предлагане на подкуп на полицейски служител, което може да му навлече още по-големи неприятности.
В момента се водят две успоредни разследвания около вестника, който излиза от 1843 г. Собственикът Рупър Мърдок вече обяви, че в неделя ще излезе последният брой. Вероятно ще бъде спрян и сайта на изданието, който бе първият платен интернет вариант в света.

Както съобщи лично премиерът Дейвид Камерън едното разследване е по криминалните деяния във вестника, а второто – за етиката в медиите въобще.

Грандиозният скандал около таблоида се развихри, след като стана известно, че редакцията е поръчала подслушване на телефони на изчезвалата и впоследствие убита ученичка Мили Даулър и нейните близки. Подслушвани били и семействата на загиналите и ранени в терористичните атентати в Лондон преди седем години, както и близки на загинали в Афганистан британски военни.
Анди Коулсън, който бе главен редактор на вестника в периода 2003-2007 г., е близък приятел с премиера Камерън, което може да рефлектира върху главата на правителството, който неведнъж е защитавал своя шеф на пресцентъра.
Колусън продължава упоритои да отрича, че е знаел за престъпните практики на вестника, докато е бил негов главен редактор. Той подаде оставка от поста през 2007 г., след като полицията установи, че негов подчинен е подслушвал телефон в резиденцията на престолонаследника принц Чарлз. През май 2010 г. Коулсън бе назначен за съветник на премиера Дейвид Камерън по връзките с медиите, но през януари бе освободен от поста заради подновяването на разследването за подслушванията.

На пресконференция, дадена на "Даунинг стрийт" 10 в петък, премиерът обяви, че ще бъде проведено независимо публично разследване, водено от съдия, което ще се занимае с хакерски пробиви в телефони. То ще започне след приключването на настоящото полицейско разследване.
Камерън призова за пълно разследване на дейността на News of the World и заяви, че британските политици твърде дълго са пренебрегвали случващото се в тази медия. Защо е станало така, ще изяснява вътрешно разследване.
Той поиска разследване и за медийната общност във Великобритания и посочи, че всички партии и политици в страната имат да дават много отговори. "Истината е, че всички ние сме заедно в това и имаме „заслуга” за стореното. Да, включително и аз", заяви открито Камерън.

Премиерът поиска на мястото на Комисията по жалбите срещу печата да бъде създаден нов контролен орган, който да е независим от правителството и медийната индустрия.
Премиерът пое пълна отговорност за решението си да наеме Коулсън. "Ние станахме приятели и мисля, че той си вършеше работата за мен ефективно. Сега обаче трябва да понесе последствията. Аз също", заяви Камерън.
Той допусна, че Ребека Брукс - главен изпълнителен директор на печатните медии на News Corporation във Великобритания и лична приятелка на министър-председателя - ще напусне поста.
Последният брой на таблоида, в който няма да има реклами, тъй като рекламодателите го бойкотираха, ще излезе на 10 юли, неделя. Тази новина е водеща в целия свят.

Журналистите от вестника са потресени от разкриването, че толкова време са били предавани от изпълнителния директор на компанията Ребека Брукс. Те твърдят, че тя е действала с ограничен кръг от хора и останалите не са знаели нищо.
Британската полиция проверява 4000 души, които може да са били сред подслушваните от журналисти.
Твърденията, че News of the World е хакнал телефоните на убито момиче и загинали при бомбени атентати войници, разлюля британската политика и отврати обществото. Обществената реакция е изключително бурна, а част от нея е насочена и срещу политиците.

"Скандалът с News of the World разтърсва британският политически и медиен пейзаж", отбелязва в. New York Times. Вестник Times of the World, който също е част от компанията News Corporation съобщи, че петима журналисти и изпълнителни директори на вестника, за които се подозира, че са замесени в скандала, вероятно ще бъдат арестувани до една седмица.
News of the World е първият вестник, който Рупърт Мърдок придобива през 1968 г. и с чиито печалби успява да изгради медийната си империя във Великобритания и САЩ, отбелязва The Guardian. Именно с този вестник той започва голямата война с империята на друг магнат – Робърт Максуел.

Закриването на най-продавания вестник във Великобритания вероятно ще отслаби влиянието на медийния гуро Рупърт Мърдок в британската и световната политика, предричат експерти. Доверието към неговите медии също ще спадне. След месеци обаче той вероятно отново ще е във форма, но при условие, че не излязат нови разкрития.
Говори се, че много политици от най-висш ранг са се допитвали до Мърдок и са искали неговата подкрепа за реализацията на свои планове в политиката и бизнеса. Възможно е тази подкрепа да е била осребрявана по някакъв начин, смятат експерти.
Сега обаче същите политици с всички сили се стараят да се дистанцират от империята на Мърдок, коментира Джонатан Тонг, професор по политически науки в Ливърпулския университет. "Дългосрочната последица от това е, че никой политик вече няма да иска да бъде смятан за близък до издатели на вестници или медийни конгломерати. Просто е прекалено опасно", добавя той.

Мърдок е собственик също на таблоида Sun, който има огромно влияние, на вестник Times и телевизия Sky. Според Тонг изчисленията сочат, че дори при намаляващите продажби вестниците могат да повлияят на около 5 процента от гласоподавателите при избори.
Смята се, че Камерън, също като експремиерът Тони Блеър, е имал топли отношения с Мърдок и с ръководителката на британския му вестникарски клон Ребека Брукс.
Sun даде подкрепата си за Камерън през 2009 г. по време на последните месеци от лейбъристкото управление на премиера Гордън Браун.

В краткосрочна перспектива политиците от всички бои, които много искаха да имат подкрепата на медиите на Мърдок, може би ще се опитат да се дистанцират от империята му, смята Андрю Ръсел, преподавател по политически науки в Университета на Манчестър.

В дългосрочна перспектива обаче анализаторите очакват, че медийната империя на Мърдок е прекалено голяма и мощна, за да бъде пренебрегвана от политическите акули, а повечето медийни коментатори очакват скоро да се появи ново издание, което по същество ще наследи традицията и стила на News of the World.

Предстои правителство да вземе решение дали да одобри офертата на Мърдок за оператора за платена телевизия BskyB.
Очаква се Европейската комисия да предложи мерки за контрол върху самоволни подслушвания от медии в рамките на ЕС. Не става въпрос за ограничаване свободата на словото, а за ограничаване на непозволените начини за проникване в личното прастранство на гражданите, смятат специалисти. Възможно е в някаква степен това да засегне и българските медии, които също разчитат на връзките с политически кръгове, за да влияят на общественото мнение и да печелят от това.

В България се надигат гласове прокуратурата да се заеме с изчистване на медийното пространство от компромати със секретни документи от службите, флашки, СРС-та и откровени клеветнически кампании. Примерите с издания, близки до "Октопода" са предостатъчни, за да се  проведе операция "чисти ръце" и в български медии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 5065 |25.05.2011 Трима депутати бягат от Волен Сидеров . 22| 8733 |20.05.2011 Политици и фирмаджии разпускат с проститутки на семинари . 2| 4835 |11.05.2011 ГЕРБ-ерка е аут от комисия в НС заради скандала в Пещера . 5| 5613 |08.05.2011 А. Ангелов: Съюзниците се избират от политиците, а не от армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads