Реклама / Ads
34| 5838 |29.04.2015 НОВИНИ

Политици, журналисти и народът за спирането на ТV7 (обновена)

.
Източник: ТV7
Десетки политици, журналисти, експерти и общественици застанаха в подкрепа на окупираната от полиция ТV7. Те изказаха възмущението си за начина, по който се действа. Ето мненията на някои от тях пред все още излъчващата телевизия:
 
Георги Лозанов, председател на СЕМ: Скандален сюжет
Аз не мога да разбера какво се случва. Страшно много неизвестни има в цялата тази история. Като че ли става за нещо, което спешно трябва да се случи. Медията не е само предприятие. Тя е свързана и с правото на свободно изразяване. Във всички случаи това е един скандален сюжет. Има едни търговски отношения, но заедно с тях има едно обществено значение тази медия.

Владо Береуану, журналист :
Частният съдебен изпълнител е абсолютно безхаберен. Той не знаеше какво да прави. Не изземаше нещата по списък, а целта явно му бе да се спре сървърът и така да се спре сигналът. „Целта на ЧСИ е да спре излъчването. Но той явно не знае как става това. Дори и да спрат сървъра, може да се излъчва по други начини. Просто явно целта е да се спре. При нормалния начин на действие на частния изпълнител той се среща с изпълнителния директор и се разбират какво трябва да се изземе по опис. Това е нормалният начин, но него виждаме в случая”, сподели Береану.

Камарата на ЧСИ: Кристина Димитрова, както се представи частният съдебен изпълнител пред TV7, не е в списъка на Камарата на частните съдебни изпълнители. Димитрова не фигурира дори като помощник на частен съдебен изпълнител, уточниха от Камарата. В такъв случай резонно възниква въпроса – името ли е друго или българската полиция охранява не когото трябва.

Валери Симеонов, ПФ: По варварски начин не се решават спорове. Сега научавам за целия казус около TV7. Каквото и да става, има начини, по които да се реши един имуществен спор. Скандално е, защото става въпрос за намеса в работата на независима медия с обществено значение като TV7. Защо по този първобитен и варварски начин трябва да се решават спорове. Мога да си представа как ще се почувствам, ако полиция нахлуе масирано в медията, която управлявах доскоро аз.

Румен Петков, АБВ: Отдалечаваме се от общовалидните европейски ценности
Влизането в ТV7 е лош знак. Не е редно по този начин да се решават медийни проблеми. Във всички случаи ще има разсъждения по темата за свободата на медиите в България. Частният съдебен изпълнител едва ли е бил заплашван, че да има полицейски сили в такива мащаби. Ако това е проблемът, който МВР трябва да реши, сме много далече от реалността. Това е прецедент, който ще има своя европейски прочит, и той ще бъде строго негативен за страната ни. Това ни отдалечава от общовалидните европейски ценности, за които всички така юначно говорим. Ако е вярно пък, че се вихри частен съдебен изпълнител, който няма и регистрация, това е абсурд, който отива много далече. Трябва да бъде сезирана прокуратурата. Това е абсурд, който нормалният разсъдък не може да възприеме, подчерта бившият вътрешен министър.

Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър: Става въпрос за брутални действия, които нямат нищо общо със закона. Не виждам как може съдебен изпълнител да се появява без изпращане на съответните призовки, още по-малко да води със себе си полиция. Не си представям, че журналистите от TV7 ще упражнят физическо насилие! Случващото е потресаващо. коментира бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Асен Генов от "Протестна мрежа": За мен е нормално, ако има някакви финансови претенции, те да бъдат решени, но начинът със сигурност не е този. Това не може да се случва в цивилизована държава, без никакво предварително уведомление. Ако приемем хипотезата, че TV7 е длъжник на КТБ, не само тя дължи пари на тази банка. Въпросът е кога това ще се случи и в останалите печатни и онлайн издания, които също дължат милиони левове, допълни. Ако вие сте в момента неудобните, това означава ли, че другите медии – длъжници на КТБ, са удобни на властта.

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите: Инвазия
Това е инвазия в частна собственост. Може да се сравни с нахлуване на чужди войски на българска територия. Става дума за много пари и вие, като журналисти, трябва да разберете кой иска да вземе много пари. Явно прокуратурата е била приспивана.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4595 |29.04.2015 Журналисти направиха жива верига, за да бранят ТВ 7 . 11| 5515 |17.04.2015 Линчуват журналисти в Украйна по списък в интернет . 0| 4731 |03.04.2015 Журналисти подкрепиха разследвания им колега Георги Манев . 8| 8019 |19.03.2015 Журналисти възмутени от срещата на главсека на МВР с медиите на #КОЙ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads