Реклама / Ads
8| 4854 |02.02.2009 НОВИНИ

Политици и социолози се наддумват над избирателния закон

.
Недостатък на вота бил плаващият брой депутати; системата не била смесена, а пропорционална; проблем било олигарси да стават депутати, твърдят запознати.
 

 

Сред недостатъците на предлагания мажоритарен вот е плаващият брой мажоритарни депутати, обяви по БНТ членът на БСП Илия Божинов. Според него онези, които са правили проекта за закона, не били подходили особено сериозно. За Божинов ставало дума повече за формално предложение, отколкото за действително въвеждане на тази система на следващите избори, още повече, че времето за това било твърде малко.

Според проф. Михаил Константинов не можело да се заложи точен брой мажоритарно избрани депутати, защото досегашните малки многомандатни райони щели да  излъчват по един мажоритарен, средните по двама и големите по трима депутати. По същество предлаганата система не била смесена, а чисто пропорционална, защото спечелилите мажоритарни кандидати от една партия щели просто да се извадят от обшия пропорционален брой. Така промени в избирателната система нямало да има, но поне районните листи щели да са по-гъвкави и можело да се пренареждат. 

Лансирането на мажоритарния инструмент е нелогично от страна на БСП, обяви по БТВ формалният лидер на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Това, за което се говорело в пресата - че едни от сериозните олигарси – Георги Гергов и Христо Ковачки щели да стават депутати, било проблем. Те разполагали със сериозен финансов ресурс, което им гарантирал влизането. Според Цветанов несериозно било министър да бъде и депутат, защото министърът трябва да бъде подлаган на сериозен парламентарен контрол, а така излизало, че той трябва да си прави самоконтрол.

От ГЕРБ били за мажоритарна система с пропорционален елемент, добави председателят на ГЕРБ и не забрави да напомни, че те са алтернативата на сегашното управление. Социологическите изследвания, показващи близки проценти на подкрепа за БСП и за ГЕРБ пък, били правени от хора, с ясно заявена пристрастност към социалистическата партия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 4841 |13.01.2009 Стоят ли политически сили зад протеста, спорят политици . 26| 5136 |10.12.2008 Преди "пушенето" на полицаите, пушек вдигнаха политиците . 27| 4992 |17.11.2008 SMS със сценарий на БСП получиха политици и журналисти . 7| 5147 |10.11.2008 За 19 г. политиците се вплели в корупционни схеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads