Реклама / Ads
3| 10154 |10.12.2007 НОВИНИ

Политиците у нас – най-силно корумпирани

.
Политическите партии са засегнати най-силно от корупцията в България, сочи изследване на Асоциация „Прозрачност без граници” – „Световен корупционен барометър 2007”. Според 4,3% от българите това е секторът, в който най-често се дават рушвети.
 

Съдебната система е другият сектор, изключително засегнат от корупцията в България. През тази година 4,3% от българите са го определили като най-корупционен. Парламентът, здравеопазването, образователната система и полицията също са сериозно засегнати от даването на подкупи.
Според 63 на сто от анкетираните правителството не предприема мерки за борба с корупцията - 33 % от гражданите в България смятат, че борбата с корупцията е по-скоро неефктивна, а 30 %, че е определено неефктивна. Само 1 % оценяват действията на кабинета за прекратяването на практиката за даване на рушвети като ефективни. Едва 7% от респондентите са си признали, че през последните 12 месеца са дали подкуп.

В България средната стойност на подкупа е 71 евро. Най-високият подкуп в съдебната система е близо 160 евро.

България се нарежда сред страните от Югоизточна Европа с едни от най-ниските стойности на корупция, но в сравнение с повечето държави от ЕС е с високи стойности. Например в Швеция, Франция и Австрия далите подкуп са 1%.  За сравнение в Румъния 33 % признават, че са давали подкуп, в Косово платилите подкуп са 67 на сто, а Албания е страната с най-разпространена корупция - 71% от албанците признават, че плащат подкупи.
В световен мащаб най-често подкупи получават полицаите - средно по 18% от хората са платили на служител на органите на реда. Ченгетата обаче не рядко биват изпреварвани по рушветчийство от политиците и депутатите.

img_6957.jpg снимки Вяра Йовева

52,8 % от гражданите на България смятат, че финансирането на кампаниите на политическите партии за местните избори не е било достатъчно прозрачно. 51,3 % смятат, че кандидатите, които са спечелили изборите, са зависими от тези, които са финансирали кампаниите им. Според 36,6% от хората пък финансирането трябва да става посредством договори, които да регламентират за какво ще бъдат използвани средствата. 43 % от българите искат да знаят кои са дарителите на политическите партии.
Близо 41 % от анкетираните смятат, че кампаниите на политическите партии са били финансирани от приближени до тях фирми. Само една партия е представила финансовата си документация за кампанията на екипа на „Прозрачност без граници", а две са изразили готовност да предоставят достъп до документацията си.
В три от шест изследвани общини пък общинските избирателни комисии са отказали да покажат документите си. За пръв път и ЦИК е отказала да съдейства. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5009 |10.12.2007 Кадафи в Париж; нашите медици - не . 4| 4707 |10.12.2007 П. Юруков: Коалиция с ГЕРБ - може! Само че след изборите . 3| 4619 |09.12.2007 Възрожденски песни срещу боклука в Суходол . 0| 5296 |09.12.2007 Европа хвърли око на Африка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads