Реклама / Ads
15| 5023 |12.02.2009 НОВИНИ

Политиците ни облекчени; докладът на ЕК не ги кастри много

.
В документа не присъства темата управление на еврофондовете. Очаква се ЕК да поиска от България повече резултати срещу организираната престъпност и корупцията под формата на обвинения и присъди.
 

 

Днес по обяд в Брюксел официално ще бъде оповестен текстът на доклада на ЕК за правосъдие и вътрешен ред. Българските политици с облекчение очакват, че документът няма да бъде толкова критичен, какъвто беше докладът от юли миналата година.

Все пак в междинния си доклад по мониторинговия механизъм се очаква Европейската комисия да поиска от България повече резултати срещу организираната престъпност и корупцията под формата на обвинения и присъди.

Негативните констатации са свързани и с неустановения все още парламентарен контрол над Държавната агенция "Национална сигурност", забавянето на Закона за конфликт на интереси, тромавата досъдебна фаза, ограничените възможности на Комисията "Кушлев" да отнема незаконно имущество, търговията с гласове и партийното финансиране.

Като плюс ще бъдат отчетени усилията на властите да продължат реформите и конкретно действащият вече инспекторат към Висшия съдебен съвет, работата на съвместните екипи на ДАНС, МВР и прокуратурата срещу организираната престъпност и корупцията.

Говорителят на ЕК Марк Грей вече заяви, че комисията очаква докладът да бъде правилно разбран и вместо да се търсят определения дали е критичен или негативен, да се даде справедлива оценка на ситуацията. Докладът признава усилията, положени от различните власти в България, и няма за цел да навлиза в политически оценки. Комисията не прави квалификации като добро и лошо и позитивно и негативно.

В документа не присъства темата управление на еврофондовете и все още няма решение на Брюксел дали този въпрос няма да се разгледа в отделен доклад по-късно тази година.  

Frognews.bg напомня, че данните на базата, на които ЕК е направила този доклад са за периода от юли до средата на януари. Междинният доклад е само технически без каквато и да е политически оценки и служи за сверяване на часовника на правителството. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5139 |10.12.2008 Преди "пушенето" на полицаите, пушек вдигнаха политиците . 7| 5155 |10.11.2008 За 19 г. политиците се вплели в корупционни схеми . 0| 5185 |23.07.2008 ДОКЛАДЪТ НА ЕК . 7| 4791 |20.07.2008 Говорител на ОЛАФ: Докладът е само един

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads