Реклама / Ads
7| 4887 |28.07.2013 НОВИНИ

Политиците ни на опашката в туитър

.
Българските политици са изостанали в ползването на туитър за връзка с техните съграждани за разлика от другите световни лидери. Това твърди световно проучване на политическите лидери и организации в социалната мрежа, наречено "Туипломация", цитирано в 24 часа.
 

Правителствата на над три четвърти от всички 193 държави членки на ООН, са представени в туитър.Социалните мрежи са се превърнали в значително средство за връзка между лидерите и милиони последователи. Повечето от анализираните профили са личните акаунти на президенти, премиери и външни министри, но много малко от тях са активни всекидневно. В България е анализирана туитър активността на президентството, Росен Плевнелиев, Кристиан Вигенин и министерството на външните ни работи.

Най-популярният туит на Плевнелиев е свързан с външната политика.Държавният глава Росен Плевнелиев е ползвал акаунта си в туитър за кратко по време на президентската си кампания. Акаунтът е създаден на 29 септември 2011 г., а екипът му е пратил последен туит 6 месеца по-късно. Това е снимка на пресконференцията на Плевнелиев след победата на балотажа на изборите. За това време той направил 88 поста, последвал е 215 души, но нито един виден политик.

1331 души следват Плевнелиев, включително хърватският премиер. Първият туит на президента ни е: "Повече средства за България за периода 2014-2020 г. и подкрепата на Европарламента - един от акцентите в Страсбург днес" заедно с негова снимка. Най-популярният му туит гласи: "Външната политика трябва да отразява интересите на държавата не чрез изолация, а чрез връзки." Този пост е цитиран само 2 пъти и е харесан от 2-ма души.

През май 2012 г. е създаден неофициален акаунт на българското правителство, но той предава информация директно от сайта.

Българското президентство има акаунт в туитър, който поства от 5.09.2012 г. и прави около 3,4 туита дневно, предимно на български. До 1 юли акаунтът има общо 1111 туита. Той описва социалната активност на държавния глава и често прави връзка със сайта на президентството. Акаунтът следва 51 души, сред които е Херман ван Ромпуй. Има 898 последователи, но само един от тях е световен лидер.

Служителите в администрацията на Плевнелиев не са особено социални, защото само 3% от постовете им са ретуитове и не са отговорили на нито един пост. Най-популярният пост на акаунта е цитат на президента Росен Плевнелиев: "Във всяко село в Австрия хората свободно избират доставчиците си на ток, а у нас това не е възможно - това трябва да се промени." Постът на президенството е бил цитиран 5 пъти и харесан едва веднъж.

Министерството на външните работи туитва от 18.04.2010 г. главно информация от сайта си. Акаунтът има 932 поста и пуска новини веднъж дневно на български и английски едновременно. Министерството споделя в информационния си поток снимки от срещи на външния министър. Акаунтът има 2345 последователи, 21 от които са сред световния политически елит и следва 72 души, 10 от които са в класацията. Министерството се следва взаимно с шест профила на политици и европейски организации. Акаунтът рядко ретуитва, отговаря или споменава в постове други хора. Най-популярният пост, който е събрал 5 ретуита и едно харесване, е: "Български гражданин сред жертвите в Афганистан."

Като цяло тв звездите и хората на изкуството в България не използват туитър, но някои от тях все пак са се регистрирали. Изглежда, краткият формат и инструментите не им допадат или не са си дали труд да ги разучат. Така мнозина са абонати, но профилите им са безмълвни.

Слави Трифонов има фалшив профил в туитър, от който "рекламира" електронна книга със съвети как да спрем пушенето. За сметка на това има 806 души, които са се абонирали за неговите послания.

Ники Кънчев също има регистрация, но до този момент няма нито един "туит". Неговите последователи са само 23-ма. Същото е положението и с рапъра Криско, който е привлякъл 191 абонати.

Художникът Недко Солаков има регистрация, но също като Ники Кънчев не е публикувал нито едно съобщение. Следват го 51 души, той си е вписал 20 профила, чиито съобщения да получава, но не изглежда да е активен потребител.

Продуцентът и издател Мартин Захариев изобщо не ползва туитър. "Нямам излишно време", пояснява той. Захариев има профил във фейсбук, където влиза от време на време. Комуникациите си предимно провежда с имейли и по телефона.

Една от малкото български знаменитости, която действително е активен участник в туитър, е дъщерята на Камелия Тодорова Рейчъл Роу. Тя горе-долу редовно поства информация за себе си, но без глупости от рода на "пия си кафенце и ям сладолед в мола".

Холивудската звезда Нина Добрев е българка по произход, но е типично чедо на западната култура. Тя не само че има акаунт, но пуска съобщения през 5-10 минути. Нейните, за разлика от тези на Рейчъл Роу, са за всякакви дреболии. Тя обича да осведомява обществеността за най-незначителните подробности от битието си. Не е ясно кога успява да се храни или да работи. Сигурно това също е една от причините да има близо 4 млн. последователи.

Друг българин - руската попикона Филип Киркоров, има цели 4 профила и от един от тях действително е имал намерение да изпраща послания до света. Но последователността му е изневерила и се е стигнало до един-единствен пост: "Привет всем!"







 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4960 |03.07.2013 Президентът: Политиците да протегнат ръка към гражданското общество . 14| 5611 |03.06.2013 Бриго Аспарухов: Политиците да спрат да си делят службите . 31| 5225 |22.05.2013 Курумбашев: Ако политиците не работят заедно, хората ще ги накажат . 14| 5117 |18.05.2013 Експерти от СУ писаха среден 3 на политиците по говорене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads