Реклама / Ads
11| 10881 |31.07.2020 НОВИНИ

Политолог: Един прокурор, който се изявява като шериф, се оказа клечката кибрит

.
Един поркурор, който се изявява като шериф, като че ли се оказа клечката кибрит. Действията му дойдоха на фона на водната криза в Перник, социалната изолцация, скандалите...
 

Това е коментарът на социолози пред bTV в края на горещия политически сезон. Днес депутатите излизат във ваканция, а това се случва на фона на нестихващото гражданско недоволство.

 

"Основният проблем винаги е бил в това, че гражданите не са вярвали, че могат да променят политиката и техните действия могат да доведат до промяна. В един момент имаше много недоволство. Един прокурор, който се изявява като шериф, като че ли се оказа клечката кибрит. Изведнъж всички граждани казаха - ами не може така...", коментира политолога Христо Панчугов.

 

Той бе категоричен - от години у нас се наблюдава разпадащата се институционална среда.

 

"Имаше огромно недоволство, но заедно с него имаше и голямо примирение - че властта е безумна и безобразна, но ние сме безпомощни да я променим. Видя се изведнъж, че може да стане политическа промяна", заяви социологът проф. Михаил Мирчев.

 

По думите му в момента основната разлика между протестите през 2013 година и демонстрациите в момента е, че сега наблюдаваме радикална политическа концепция - свалете ги, защото са престъпници.

 

"В този случай не става дума просто за оставка, а за оставка и затвор", категоричен беше социологът.

 

Всички в студиото обаче отбелязаха като проблем на демонстрациите в момента факта, че липсват политическите личности, които биха могли да бъдат алтернативата.

 

"Ако иска да промени истински нещо, този протест трябва да намери начин да води политически разговор. Тези хора трябва да започнат да мислят за себе си като за политици. Разходките са добро начало, но трябва да е ясно, че до политическа промяна водят политически действия", отбеляза Евелина Славкова.

 

“Без оставките протестът няма да приключи. Въпросите, които задават хората, до този момент не получават своя отговор. Имаме забавни опити да се управлява наратива… доста трагикомични опити. Въпросът е защо през всички тези години институциите се използват от няколко олигарха да решават техните си неща", попита Панчугов.

 

Той бе категоричен - въпросът е защо държавата се е превърнала в параван за разпределяне на пари между определени олигарси.

 

Мирчев коментира и ситуацията с Васил Божков. Той не изключи възможност европейският прокурор Лаура Кьовеши да го превърне в защитен свидетел, което може да доведе до осъждането на други висши мафиоти у нас.

 

"Плътно вървим към това. То може да се реализира още през есента. Нещата са горещи за властниците", категоричен беше Мирчев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 9329 |30.07.2020 КС единодушно: Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани . 8| 8822 |27.07.2020 Само във Фрог: Властта готви компромат срещу „Отровното трио“, обвързва един от организаторите на протестите с Божков . 3| 4835 |26.07.2020 Катя Николова: За 15 години Обединението на жените-социалистки напълно заслужи важната си роля в БСП . 11| 4360 |26.07.2020 189 са новите случаи на коронавирус, още един починал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads