Реклама / Ads
0| 5207 |03.07.2017 НОВИНИ

Политолог: Партиите имат интерес от гетата

.
Политическите партии имат интерес от запазването на гетата. Това заяви политологът Петър Чолаков по БНР.
 

Става въпрос за институционален проблем. Това е проблемът, свързан с ромската интеграция и ромското изключване, а не ромското включване, което има в България. Отговорността до голяма степен лежи на политическите институции, защото и това много рядко се споменава, почти всички, да не кажа голямата част или всички политически партии в страната, са заинтересовани от запазването на гетата, защото там е източник на гласове по време на избори.

 

 А причината ромите да продават гласовете си е също нещо, което малко се споменава и малко се знае – че голяма част от тях живеят в условията на модерно робство или дългово робство. Те са задлъжнели, намират се в ръцете на лихвари по места, една голяма част от тях и всъщност парите, които се получават за продадените гласове много често да отиват в ръцете на самите роми, отиват за опрощаване на някаква мизерна част от задълженията, които имат към тези лихвари. Самите лихвари за под контрола на организираната престъпност, която се явява един посредник между, от една страна, политическите партии и от друга страна, разбира се, ромските махали.

 

Според Петър Чолаков митът за толерантността на българина трябва да бъде разбит: При всяко положение го забелязват, но тук става въпрос, без да правя някакви големи обобщения, че непременно навсякъде е така, че става дума за финансов интерес. Политиката навсякъде е бизнес и това е свързано с инкасирането на определени печалби, определени интереси по места. Моята прогноза от години е песимистична – този конфликт ще се задълбочава, този мит за толерантността на българите трябва отдавна да бъде разбит на пух и прах, защото българският етнос става все по-малко толерантен.

 

Специално по отношение на римите социалната дистанция се увеличава и при положение че имаме няколко много активни популистки и радикални десни партии, които в момента са и в управлението на страната, не мисля, че имаме някакъв шанс този конфликт да се реши. Но за да бъда максимално обективен, естествено страховете на хората в Асеновград са разбираеми и са обясними. Не трябва да се игнорира фактът, че има престъпност сред ромите и тази престъпност е много висока, това трябва да се каже, обаче с гняв, с едно сприхаво подхождане, с провокации и т.н. не само няма да се реши проблемът, а ще се задълбочи.

 

Политологът коментира и кой има интерес от провокации при такива конфликти: Що се отнася до това кой има интерес от такива провокации, ами, трябва да си зададем въпроса кой капитализира в най-голяма степен от етническото напрежение, етническите конфликти в страната. Практически всички партии в България експлоатират етническата карта, но специално радикално десните, популистките партии – и ВМРО, и "Атака", и НФСБ практически цялата им кампания е изградена от лозунги, които са доста агресивни срещу малцинствата и срещу етническите общности в страната. Сега конкретно дали те имат някакъв пръст в разпалването на този конфликт, аз не мога да кажа, това би било една спекулация.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6434 |28.06.2017 Във ВКС избраха тримата съдии, които ще гледат делото срещу изборите за ВСС . 1| 7503 |23.06.2017 Напрежение! Четири арабски страни излязоха с ултиматум към Катар . 2| 6060 |21.06.2017 Партиите обмислят нов референдум за мажоритарния вот . 0| 5750 |10.06.2017 145 000 двойки имат репродуктивни проблеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads