Реклама / Ads
0| 4116 |27.09.2019 НОВИНИ

Политолог: Позитивна кампания може да си позволят много малко хора

.
Проф. Михаил Мирчев и доц. Стойчо Стойчев
Трудно е да се води позитивна кампания в България. В момента опонентите на настоящите кметове освен да ги обвиняват в корупция и некадърност, друго не могат да направят. Битката се води на очерняне, на оплюване. У нас позитивна кампания може да си позволят много малко хора.
 

 Това каза в сутрешния блок на БНТ политологът доц. Стойчо Стойчев, който заедно със социологът проф. Михаил Мирчев коментираха старта на предизборната кампания.

 

По думите му политическите партии винаги са били в кампания. "За съжаление отдавна мина времето, в което политиката се води на базата на диалога, тъй като вече е на базата на скандала и емоциите. Случи се така, че ''Левски'' и ЦСКА се преместиха на политическия терен.", заяви Стойчев. Според него у нас няма ефект от дебатите и хората спряха да ги слушат и допълни, че сега се отделя по-голяма част за политическо шоу.

 

,,Не смятам, че ще има изненади по големите общини, там ще се състои голямата битка. Малките са интересни, особено тези, в които има концентрация на финансови ресурси, като например курортните градчета'', каза още политологът.

 

,,Привличането на голяма корпорация би изпратил силен сигнал до останалите инвеститори, че България е безрисков пазар за инвестиции. От друга страна би било хубаво да се стимулира бизнесът и у нас, защото европейските икономики се градят на тази база. Малките и средните производители са много силни'', отбеляза доц. Стойчев.

 

,,Аргументи не може да има, защото отдавна не се водят диалози, а успоредни монолози. За жалост нещата се влошават, а не се подобряват'', коментира и другият гост в студиото социологът проф. Михаил Мирчев.

 

Според него на последните местни избори у нас са доминирали две основни партии, но сега бихме могли да станем свидетели на по-голяма пъстрота в това отношение.

Той е категоричен, че местните избори са изключително важни, защото ще бъдат подготовка за парламентарните избори.

 

,,Практиката показва, че както се конфигурират партиите - в тази посока ще вървят нещата на парламентарните избори. Миналата година много се говореше за предсрочни парламентарни избори. Това няма да се случи'', каза Мирчев.

Изборите са много важни и според доц. Стойчев.

 

,,Разбира се, че са важни, защото БВП нараства, с него нарастват и парите, които местните власти разпределят, особено в София - вече говорим за милиард и 800 млн. лева годишен бюджет, което е изключително голям стимул за всички политически сили да участват в разпределянето на тези средства, което е един от стимулите действащи депутати да се насочват към кметските постове, защото местната власт има все по-голямо значение. Все по-привлекателна става кметската позиция", аргументира се политологът.

 

По отношение на инвестициите проф. Мирчев изрази мнението, че не бива да пренебрегваме вътрешните инвестиции.

,,Като малоумници сме се вторачили върху т.нар. стратегически чуждестранни инвестиции. Имаме три проблема - демографската криза, емиграцията и източването на капитали чрез семейства по легален начин. Това са проблеми, на които не се обръща никакво внимание'', завърши социологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5011 |27.09.2019 Проф. Антоанета Христова: Очерняща кампания вече отврати избирателите . 4| 5184 |27.09.2019 Започва предизборната кампания, научете какво предстои . 7| 5615 |20.09.2019 Политолог: Слави Трифонов ще бъде фактор, когато се включи в политиката . 7| 4640 |20.09.2019 Политолог: Възможен е балотаж между Фандъкова и Манолова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads