Реклама / Ads
9| 4899 |18.01.2019 НОВИНИ

Политолог: Президентът се лута, не знае накъде да тръгне

.
Христо Панчугов Източник: БНР
И занапред очаквам от президентската институция повече от същото. Ситуационният конфликт между правителство и президентство и отиграване на ситуациите за краткосрочни дивиденти ще продължат. Около конфликта ще се градят предизборни стратегии.
 

Това коментира пред БНР политологът Христо Панчугов. Според него през изявления и действия президентът ще участва в предизборната битка. „Президентът Румен Радев е изпаднал в ситуация, в която да не знае накъде да тръгне - да се лута между личната си популярност и това, че беше избран като символ на борбата със статуквото, слуховете, че се опитва да прави самостоятелен политически проект и невъзможността си да намери фокуса на тези две неща – да намери тази тема и този политически инструмент, който да покаже, че той реално може да постига неща в политиката, а не само да говори за тях“, изказа мнението си политологът.

 

За изминалите две години, откакто президентът встъпи в длъжност, Христо Панчугов смята: „Като че ли през по-голямата част от тези 2 години изглеждаше, че президентът се вълнува повече от скандала, който тече краткосрочно, около щекотливи за българското общество проблеми, отколкото от реално постигане на резултати. Изминалите 2 години от мандата му всъщност го позиционираха ситуационно – дали срещу ГЕРБ, дали лично срещу Бойко Борисов.

 

Тази ситуационност беше свързана по скоро с отиграване на различни скандали и отлагането им във времето, за да може да се лъска имидж, а не толкова да се постигат реални неща. Нито една от темите, по които президентът реши все пак да наложи вето през изминалата година, не остана да присъства в българския политически дневен ред. А една от много важните функции на президента е именно тази – да зададе политическия дневен ред, да се опита да го подреди и да намери механизмите, чрез които той да постигне нещата, за които е обявил, че са важни. Точно в тази задача като че президентът Румен Радев се провали. Няма как българското общество да продължава да поддържа мита за това той колко ще бъде промяна в статуквото на политическата система“. 

Според политолога нито един от българските президенти не е бил последователен в тази си задача.

 

Панчугов подчерта още близостта на президента Радев до БСП. По думите му за Радев няма да има позитив от това, защото Левицата вече е постигнала своя максимум. В този смисъл съвсем логично излезе темата за негов политически проект, смята той и добави: 

"Рейтингите на президентите падат много бързо и затова е по-добре ако ще се прави нещо, това да стане докато е популярен. Почти нито един от българските президенти в последствие не е успял да се впише успешно в българската политика след мандатите си".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4733 |17.01.2019 Още не се знае защо красивата Калина е убита . 0| 4231 |15.01.2019 Свиленски: ”Автомагистрали” нямат капацитет за АМ ”Хемус”, не знаем кои фирми ще лапнат 1,150 милиарда . 5| 6378 |14.01.2019 Шефът на КПКОНПИ се похвали, че знае предваритено решението на съда в Люксембург по запитване на СГС . 1| 5043 |11.01.2019 Дани Каназирева: За събитието в Пловдив не знаем за какво са харчени пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads