Реклама / Ads
11| 6105 |05.08.2014 НОВИНИ

Политолог: РБ сам влезе в капана на ГЕРБ

.
Какво ще бъде Реформаторският блок - ценностен принципен десен политически проект или инструмент за консумация на власт. Явно е, че в един момент надделяха онези сили в коалицията, които гледаха на нея като на оръдие за власт. Затова Радан Кънев трябва да бъде поздравен за коректната позиция, че блокът е на път да се превърне в придатък на ГЕРБ.
 

Разнородността на партиите в десния съюз като че ли не позволи да излязат с ясна физиономия и политическа визия какво представляват. Възникват проблеми, които трябва да се обсъдят с избирателите - за отношенията с ГЕРБ, за участието или неучастието във властта на всяка цена, за необходимите реформи, казва политологът Страхил Делийски.

Имаме поредица от политически въпроси, на които не бе даден отговор. Едва ли лидерският проблем е достатъчното и най-вярното обяснение за събитията при реформаторите. По-скоро лидерските боричкания са част от неуспеха на десницата. Част от техните водачи се затвориха в една елитарна самовгледаност, която не им позволява, дори да имат някакви идеи, да ги разпространяват сред хората, така че да получат политическа тежест.

Претенцията за притежаване на универсалната политическа истина, която десницата си присвоява, й пречи да бъде политически фактор. Въпросът не опира само до личностни борби, а до разбиране как РБ следва да се реализира в политическия процес. Т.нар. от проф. Калин Янакиев "градска десница" не функционираше дълги години като политически проект, а работеше като дискусионен политологичен клуб. Реформите обаче могат да се извършат чрез участие в политическия процес след натрупване на сериозна електорална подкрепа.

Досега реформаторите не набелязаха ясна политическа цел, на евроизборите се получи ситуационен напън. Успехът на РБ дойде не толкова поради общите усилия, а обратното, поради вътрешната конкуренция на принципа "Дайте да направим нашия човек евродепутат".

Заради липсата на обща цел не могат да бъдат регулирани в блока елементарни организационни процеси. Когато не знаеш с тези хора накъде си тръгнал, много е вероятно да не стигнеш никъде.

Непрестанно въртящият се въпрос за бъдеща коалиция с ГЕРБ е донякъде капан, заложен от самия Реформаторски блок. Те още не са представили завършен програмен документ, но освен това трябва да обяснят на хората и как ще реализират намеренията си.

Реформи се правят единствено през властта, а е видно, че РБ не може да получи мнозинство в следващия парламент. Това е все едно да кажеш на жена си: "Искам да живеем щастливо и да ходим на почивка всеки месец, но съм безработен и нямам пари". Десните трябваше да излязат с конкретен разказ за властта и да кажат: или ние ще бъдем автентична партия, основана на ценности и ще работим за разширяване на подкрепата си сред хората далеч от ГЕРБ. Или - нямаме друг избор и нашите цели могат да бъдат изпълнени единствено във формата "ЕНП", който минава през коалиция с Бойко Борисов.

Получи се така, че те не застанаха нито зад едното, нито зад другото. Липсата на ясна позиция ги вкарва непрекъснато в обяснителен режим.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 5039 |24.07.2014 Орешарски влезе в НС като премиер; излезе като обикновен човек . 20| 4781 |07.07.2014 Десислава Атанасова: Ще влезем в залата за актуализиране на буджета . 16| 5398 |21.06.2014 Дянков влезе в надзорния съвет на руската банка ВТБ . 66| 5256 |28.05.2014 Орешарски влезе в парламента, ГЕРБ се изнесе от залата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads