Реклама / Ads
12| 10453 |31.05.2019 НОВИНИ

Политолог: Цветан Цветанов се бе главозамаял

.
Цветан Цветанов
”Оставката на Цветан Цветанов можеше да бъде избегната единствено при блестящо и безпрецедентно представяне на ГЕРБ на изборите”, каза в интервю за Радио „Фокус“ политологът Евгений Дайнов.
 

Според него лидерът на партията и премиер на страната Бойко Борисов е търсел повод да обезсили Цветан Цветанов. „Цветанов се беше главозамаял. Но се случиха две неща. Първо - Бойко Борисов лично спаси кампанията, след като наруши закона и в качеството си на министър-председател, ползвайки държавни ресурси, пое партийната кампания на ГЕРБ на ръчно управление.

 

И второто, което се случи, е, че в области като Велико Търново и Плевен, където Цветанов винаги е бил много силен с партийната организация зад гърба си, той се представи много лошо. Във Велико Търново ГЕРБ побеждава БСП с 86 гласа, което е някак си селска разлика. Фактът, че Бойко Борисов спаси кампанията на ГЕРБ лично и че в силни за Цветанов райони резултатът беше слаб, дадоха повод на Бойко Борисов да махне втория човек и да остане отново демиург на политическа партия ГЕРБ“, обясни той.

 

Според Евгений Дайнов докато Бойко Борисов и негови приятели контролират наказателните органи на държавата, подаването на оставки може да заличат скандалите, свързани с корупция и злоупотребата с власт. „По обичай, който бяхме забравили от времето на Тодор Живков, при Бойко Борисов се направи така, че партията решава кой е добър и кой е лош, а не законът да решава кой е нарушил закона и кой не го е нарушил. Затова всички тези прокурорски преследвания са за посочени хора по политически причини.

 

Ако няма политическа причина, по която Бойко Борисов да посочи с пръст Цветанов, очаквам, а и всички български граждани очакват Цветанов да не бъде разследван от органите на закона“, коментира Евгений Дайнов.

 

Според него резултатът за ГЕРБ на европейските избори би бил по-добър, ако Борисов бе освободил Цветанов преди кампанията, излезе в отпуск и с личния си автомобил поеме ръководството на кампанията. „Тогава резултатът щеше да бъде може би по-добър, защото щеше да бъде по-ясно кой каква точно отговорност носи. Но Бойко Борисов направи смесен вариант и постигна смесени резултати“, обясни Евгений Дайнов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6474 |30.05.2019 Радан Кънев: Въпросът е дали Борисов ще разбие модела на Цветанов . 2| 4802 |30.05.2019 Методи Андреев: С оставката на Цветанов Борисов спасява себе си . 2| 4453 |30.05.2019 Румяна Коларова: Няма незаменими хора, но е важно какъв човек ще замести Цветанов . 3| 4900 |30.05.2019 Валери Симеонов: Оставката на Цветанов не е негово решение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads