Реклама / Ads
1| 2991 |16.04.2021 НОВИНИ

Политологът Георги Киряков: Може да има кабинет, но с кратък мандат

.
Георги Киряков
Този Министерски съвет в оставка изпълнява функциите си до избора на нов Министерски съвет, до неговото заклеване. Който, гледайки конфигурацията в парламента, е възможно да се конституира и е много вероятно да бъде с много кратък мандат, защото целите, поставени вчера от отделните партии, са по-скоро конюнктурни, краткосрочни и насочени само към техните избиратели.
 

Възможно е да има някакъв разрив в дългосрочен план, по-дългосрочни политики, свързани с управлението на страната“, прогнозира политологът Георги Киряков.

 

“Новината беше изборът за председател на Народното събрание с мнозинство от партиите на протеста. Това е най-важната новина, която трябва да се отбележи. Това е ясна заявка, че се очертава някакво мнозинство, което може или поне има намерение да променя досегашната ситуация – да върне парламентаризма, каквато по Конституция е България – парламентарна република. Да върне разделението на властите, което в последните десет години, поне в мандатите на премиера Борисов, беше силно неглижирано и сериозно префокусирано в посока Министерски съвет и лично фигурата на Бойко Борисов като министър-председател", коментира той пред БНР.

 

“Това е и сигналът, който той дава от много години, че институциите не са важни за него, че всъщност тук има някаква форма на пряк избор – лично за него. И че могат да се прескачат институционални механизми и институционална последователност. Ако народът така е преценил, след като на него е дал доверие, защото така е възприемана от него ситуацията в страната – народът дава доверие на него, оттам нататък той раздава надолу някакви функции – или разделя, или съединява власти.“, смята Киряков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3211 |15.04.2021 Политологът Милен Любенов прогнозира правителство на опозиционните сили за година, после - нови избори . 5| 5147 |14.04.2021 Георги Георгиев: Там, където е замесен ”Шиши”, там се мълчи. . 3| 3302 |13.04.2021 Георги Кадиев: Партиите да осъзнаят кое е важно - демонтирането на ГЕРБ от властта . 7| 3153 |13.04.2021 Георги Свиленски, БСП: България трябва да има правителство, което да досвали Борисов от власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads