Реклама / Ads
5| 4567 |26.09.2019 НОВИНИ

Политологът Стойчо Стойчев: ДПС разширява влиянието си в региони с ромско население

.
Стойчо Стойчев
ДПС в някои от районите разширява своето влияние и постепенно се придвижва към регионите с компактно ромско население. Това се дължи на демографски фактори. Хората, които по принцип гласуват за ДПС, вече живеят по-дълго като средна възраст и техният относителен дял в българското общество нараства.
 

Това каза пред БНР политологът Стойчо Стойчев.

Според него управляващите няма да изпуснат София, но ако това все пак стане, то то ще е сигнал за умора от Йорданка Фандъкова или от Бойко Борисов, или от ГЕРБ.

 

„Резултатите от изборите след месец ще отидат към реални нива. Нереално е да очакваме, че сега ГЕРБ ще постигнат по-висок резултат от 2015 година и че БСП ще имат по-нисък резултат. 2015 година беше необичайна за избори, защото дойде след продължителни политически протести срещу правителството на Пламен Орешарски и срещу избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС“, смята Стойчев.

 

Според него двете изборни години са несъвместими за сравнение.

„Тогава БСП получиха катастрофално ниски резултати, а ГЕРБ получиха толкова висок резултат, че сами себе си изненадаха. Нещата тази година ще отидат към реални нива. ГЕРБ няма да имат 130 кметски мандата, вероятно по-малко, но това няма да означава, че те ще са загубили“.

 

Политологът коментира и напрежението около освобождаването на Джок Полфрийман от затвора.

„В момента в България се води дебат за върховенството на правото и справедливостта, около който дебат се оформят различни групи, всяка от които влага различни смисли. За по-елитарната част от обществото върховенство на правото означава еднакви принципи в еднакви ситуации за всички. На масово ниво под върховенство на правото се разбира възмездие за хората, които са ограбили държавата и след това безцеремонно демонстрират богатство и заради които всеки българин се чувства персонално ограбен. Отделно от това се търси отговорност от правната система, която не е в състояние да ни предпази от убийците на нашите деца. Разделението в българското общество е асиметрично и това създава дисонас“.

 

По думите на Стойчев е налице такава обществена конфронтация, в която се делегитимира само съда като институцията, която да раздава правов ред. Според него това е една и от причините да има толкова ниско доверие в съда.

 

Политологът коментира и протеста на журналисти за свободата на словото. По думите му свободата на словото е ежедневна битка и трябва да се отстоява не само от журналистите, но и от всички хора. "В днешно време не говорим просто за цензура или за свободно слово, а за подмяна на информация, за т.нар. „фалшиви новини“, които изкривяват реалността“, каза Стойчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6489 |22.09.2019 Д-р Стойчо Кацаров: Каквито са ни плочките, такава ни е държавата . 4| 5276 |10.09.2019 Тихомир Стойчев: Очаквам да видя доказателствата за обвинението в шпионаж . 9| 4777 |03.09.2019 Политологът Б. Попиванов: Балотажът Фандъкова – Манолова е неизбежен . 8| 5535 |03.09.2019 Кънчо Стойчев: ”Витошка” е като селска уличка, дишаме мръсен въздух в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads