Реклама / Ads
28| 6958 |03.09.2012 НОВИНИ

Политоложки: Я. Янев и Марешки са джуджетата на Снежанка

.
Румяна Коларова
Политическото пространство било разделено на А отбор и клакьори, като в А отбора щели да се борят ГЕРБ и БСП. Появата на нов играч не било непременно само план на политически или криминални групировки.
 

Доминиращата тема в началото на сезона не е политическа, но ще има сериозни политически последици и това е изборът на главен прокурор, обяви по БТВ политоложката Румяна Коларова. Промените там няма да бъдат видими и материални. Ще се премери и политическият разрез на ГЕРБ като сила, добави тя.

Кандидатите за първи път ще бъдат изслушвани публично, което е уникално, защото ще видим какви принципи изповядват те, каза Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда. Хората, които ще влязат във ВСС, са важни, защото трябва да защитават независимостта на съдебната система. Ако в една демокрация се поставя под въпрос разделението на властите, това е тревожно, констатира тя и изрази надежда изборът на главен прокурор да не е състезание с един кон.

Независимостта на съдебната система нищо не гарантира, каза Коларова. Големият проблем бил дали във ВСС отново ще има контролирани и безотговорни хора.

Ако ГЕРБ се срине до 15 и под 15%, няма да спечели изборите, ако остане на 20%, ще успее, каза още политоложката. Всяка нова партия ще повтаря, че ще бъде трета. Кунева не е нов политически субект. Въпросът за нея е дали ще влезе в НС.

Важно е да се види какъв ще е новият субект и дали няма да е клонинг, добави Цонева. Тя напомни думите на Я. Янев, че пространството било разделено на А отбор и клакьори, като в А отбора щели да се борят ГЕРБ и БСП. Всичко в този момент изглежда като предварително планирани действия, установи тя.

Политически играчи като Я. Янев и Марешки са като джуджетата на Снежанка; трябва да се види дали има една или две Снежанки, каза Коларова и добави, че темата на БСП щяла да е АЕЦ "Белене". Това щяла да е голямата тема. Поне в момента борбата за власт в БСП е губеща тема.

През 2013 са парламентарните избори, през 2014 има избори за ЕП, през 2015 - местни, през 2016 - отново президентски. Това е уникален сезон, ще има непрекъсната проверка на подкрепата за поитическите партии, каза Цонева. Това не е уникално, а естествено състояние на българската демокрация, контрира Коларова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 6090 |28.08.2012 КЗП: Веселин Марешки проверен и невинен . 29| 8169 |23.08.2012 Марешки: Аз съм най-социалният човек в държавата . 58| 6412 |12.08.2012 Вл. Янева се жалва на Бойко; той отива на крака в СРС . 28| 7299 |26.07.2012 Яне Янев: Девет министри от тройната коалиция са за затвора!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads