Реклама / Ads
7| 6311 |15.12.2019 НОВИНИ

Политолози: Политическата система е пълна със ”стари муцуни”

.
Първан Симеонов и Стойчо Стойчев
„Това е големият проблем на българската политика, че сме свикнали да мислим за алтернативата, за промяната през нови лица. Хвърляме се на новия модел, на новата кола, на новия телевизор, без предварително да направим ясна сметка с какво те са по-добре и дали въобще са по-добри от старото“, каза Стойчев.
 

Това каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев. Според него изборите през изминаващата година са показали, че тези, които искат промяна и алтернатива, не я припознават в съществуващите опции.


Според като нова алтернатива хората очакват нов човек, който да дойде отнякъде. Съществуващите политически субекти и алтернативи в българската политическа система са все „стари муцуни“, добави той, като уточни, че нито БСП е нещо ново, нито

 

„Демократична България“, нито Слави Трифонов е нещо ново. Неговата основна критика към бюджетната политика е, че през последните 22-23 години тя не се е променила.

В ЕС политиката е на същото дередже като и в България, подчерта доц. Стойчев. Той е на мнение, че това ни дава усещането, че не сме някакво тотално дъно и периферия на ЕС, а сме една нормална държава, в която политиката ни, като всяко друго нещо, не е идеална и тече в някакво нормално русло.

 

„Залетелият се Борисов може и да променя някакви неща в идната година, но за пръв път може би ще го виждаме вече да действа без напора на обстоятелствата, а да действа проактивно“, смята социологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов. Мнението му споделя и доц. Стойчев, според когото промените в правителството никога не са изключени.

 

Според него избирателят вече не е същият: „Запазва се целият скепсис, цялото недоволство, оправдано разбира се. Но когато хората у нас искат промяна, те вече не държат тя да е толкова рязка, радикална и стихийна“, уточни Симеонов.

 

По думите му още се търсят месии, но се търсят някакви средни месии. "Едновременно, които ще донесат промяна, рестарт, освежаване, малко повече радикализъм, но не заплашват да развалят това, което криво-ляво сме построили“, поясни социологът и подчерта, че когато нещата растат икономически, това ни пречи да видим други проблеми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4130 |13.12.2019 Започва протест на автобусните превозвачи заради тол-системата . 1| 4313 |12.12.2019 Автобусните превозвачи излизат на протест заради въвеждането на толсистемата . 6| 4358 |12.12.2019 Омбудсманът: Системата “Бонус-малус” ощетява гражданите . 3| 4862 |06.12.2019 Майка от ”Системата ни убива”: Питам властта, питам и заспалия си народ? В такава държава ли искате да живеете?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads