Реклама / Ads
39| 6691 |18.06.2013 НОВИНИ

Полицаи: Не искаме да сме мишени на народното недоволство

.
През последните дни гражданското ни общество е изправено пред сериозно изпитание, предимно изпитание на духа, морала и етичните норми, казват в декларация на синдикат на служителите от МВР.
 

 

В декларацията, изпратена до редакцията на Фрогнюз, четем още: От една страна справедливата и основателна гражданска и обществена чувствителност и социално напрежение, а от друга страна индикациите за развиваща се политическа криза, доведоха отделни български граждани до крайни състояния и открито демонстриране на психическа лабилност. Това в немалка степен засегна и една част от българските политици. В следствие на безсилие с разумни политически аргументи, да се обосноват позиции и решения от страна на политическите партии и отделни политици, се достигна до ситуация в която за пореден път се правят провокативни, целенасочени и умишлени опити да се въвлекат служителите от МВР и националната полиция в политическите противоборства.
 

Синдикатът на служители в МВР желае да напомни на политиците и да увери българското общество, че служителите в МВР не са частни служители, обслужващи интересите на една или друга политическа партия или коалиция. Служителите в МВР са част от българското общество и са изцяло и единствено в служба на обществените интереси. Ние в пълнота подкрепяме справедливите социални и икономически искания на гражданите. В протестите участват и се включват,  наши близки приятели, роднини, членове на нашите семейства.
 

Синдикалната ни организация застава на позицията, че с оглед на финансовите и икономически възможности на част от политическите партии, от страна на МВР, други държавни органи и институции необосновано се изразходва ресурс за разширено обезпечаване охраната и физическата защита на отделни политически фигури и партийни централи. В българското общество всички сме равни и всички имаме равни права и задължения. Явно някой членове на обществото считат, че с оглед на принадлежността им към някой формални и неформални съвкупности, могат да черпят повече блага, повече права и се чувстват освободени от граждански задължения. Искаме да им напомним на тези субекти, че като членове на неправителствена организация и като служители в правоохранителна държавна институция, ние стриктно ще държим за недопускането на подобен тип поведение.
 

В същото време считаме, че е абсолютно недопустимо и нецивилизовано да се прибягва до прокламирането на едни или други идеи, позиции и становища, стимулиращи и провокиращи насилствени действия, демонстриране на аморално и провокативно поведение, хулигански и други противоправни прояви.
 

В разрез с нормалното и гражданско отговорно поведение е гражданите и служителите от българските правоохранителни органи да са обект на насилие и целенасочени провокации. Именно обществото и гражданите са определили служителите на МВР да се грижат и осигуряват сигурността, живота, здравето на гражданите и обществения ред и спокойствие. Именно от данъците на всички граждани в нашето общество се заплаща за изпълнението на тези дейности и функции от служителите в МВР. Действия в посока възпрепятстване работата на служителите от МВР и провокативно поведение, целящо ескалиране на напрежение и преминаване към физически разпри е най–малкото недостойно и неморално поведение, а освен това е  противоправно и наказуемо.
 

Все по–ниска е мотивацията на служителите в МВР да застават с лицето и гърдите си пред една или друга партийна централа и да защитават от народната „любов” представители на политическият елит. Изключително трудно и силно демотивиращо е да се работи за постигането на обществен ред, когато същите тези политици, който седят зад полицейските кордони и заграждения, вместо да се занимават с формирането на отговорна и държавническа позиция, вместо да способстват за обществения мир, спокойствие и благоденствие на нацията, открито провокират членовете на обществото и служителите, като отправят несъстоятелни и безпочвени нападки и към служителите от МВР, влизат във физическа саморазправа с полицейските служители и защитават това си поведение с депутатския си имунитет. Считаме, че е абсолютно недопустимо служители на реда да стават жертви и заложници на проявите на нисък морал, отявлено провокативно поведение и политическо говорене, особено когато това е демонстрирано от български народни избранници.
 

Изразяваме остро несъгласие с гражданско и политическо поведение, и недалновидно управление, при което служителите на МВР биват целенасочено и несправедливо превръщани в мишени на народното недоволство, заплащайки със здравето си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5353 |13.06.2013 Майката на Мирослава: Искаме да знаем всички извършители . 1| 5395 |03.06.2013 БЛС: Искаме диалогичен шеф на НЗОК . 54| 5870 |23.05.2013 Цацаров: Ще поискаме имунитета на Цветанов, но не днес . 154| 8062 |16.05.2013 Борисов: Искаме касиране на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads