Реклама / Ads
63| 9317 |15.03.2009 НОВИНИ

Полицаи късат пагони, хвърлят ги в ковчег пред парламента

.
8000 служителите от МВР се събраха на протест пред чешкото посолство. Няма да отстъпят от иснаията си. Рок-легенди подкрепиха с култови песни от зората на демокрацията бунта на полицаите.
 

Полицаите все още са тънката преграда мужду управляващите и народната любов. Но след днешния протест тя може съвсем да изчезне и гражданите могат да погълнат тази чуваща само себе си власт.  Така криминалист с близо 15 години работа в системата на вътрешната сигурност синтезира недоволството на служителите от МВР.
Над 8 000 недоволни от условията на труд и заплащане полицаи от цялата страна се събраха в градинката пред чешкото посолство в София. Вместо пушене, пиене на вода и мълчане, днес униформените показаха гнева си с концерт, събрал на една сцена легендите на демокрацията - Васко Кръпката,  Ваня Костова със сина си, детски музикален ансамбъл, група „Епизод” и други.

police_protesti_15_3.jpg police_protesti_15_4.jpg police_protesti_15_6.jpg police_protesti_15_7.jpg police_protesti_15_1.jpg police_protesti_15_2.jpg police_protesti_15_5.jpg police_protesti_15.jpg

„Щом ръководство на министерството не чува проблемите и исканията ни, ще алармираме европейските институции и ръководителите на държавата. Но няма да има отстъпление от позициите ни, няма да се откажем от прата си”. Така Иван Павлов, лидер на новосъздадения синдикат на полицаите коментира настроенията на униформените. На въпрос защо не се постигна успех в преговорите с министерството, той отговори: „Ако ви разкажа как протичаха тези преговори, ще се смеете с глас от тук до Европа и обратно”. Синдикалистът опроверга и изявленията  на министър Михаил Миков пред БНР, че бюджетът за тази година вече е готов и нереалистично е да се говори за 50% увеличение на заплатите. Според Павлов грешка на ръководството е, че не е предвидило по-добри заплати, когато бюджетът е подготвян.
„Преговорите между контактната група на полицаите и екипа на г-н Миков наистина не протекоха така както очаквахме. Опитах се да помогна на полицаите да търсят правата си по законен ред. Обнадежден съм от този ентусиазъм и масовост, която виждам днес в парка „Заимов”. Очевидно българските власти не разбират от нищо друго, освен от натиск и това, което започва да се случва, ме кара да съм оптимист. Рано или късно промяна в тази система ще има”. Това заяви за Frognews.bg вицепрезидентът на “Подкрепа” Димитър Манолов. Той е категоричен, че в случая става дума само за синдикални искания, а твърденията за политическа намеса определи като несериозни. „Когато на хората им писне и тръгнат да протестират, политиците винаги твърдят, че това е нещо незаконно, или политическо, или и двете едновременно”, каза Манолов.
Присъствието на Васко Кръпката  сред мъжете с черни якета и тъмни очила предизвикваше истинско оживление. Десетки полицаи се спираха за да му стисната ръката за съпричастността.
„Основно право на демокрацията е, като смяташ, че едно правителство те краде много, да отидеш и да го изриташ, да  кажеш мнението си свободно. Затова съм тук”, обясни рокаджията.
Участниците в културната проява приеха Декларация, която по-късно бе връчена в чешкото посолство и в президенството.
 Обръщаме се към Съвета на Европа, Европейския парламент и Европейската комисия с призив за подкрепа, доколкото всичките ни искания са издигнати с единствената цел да получим по добри въможности за изпълнение на мисията си – да защитаваме и да служим, да бъдем гарант на сигурността и правата на гражданите на България и ЕС като цяло, се казва в декларацията. Протестиращите полицаи настояват да се разсекрети информация за критериите, по които се извършват оптимизацията и преструктурирането в МВР. Те поставят и 6 основни искания -  промяна на Закона за МВР в срок от 1 месец и разрешаване на синдикална дейност, промени в НК, предвиждащи по-тежки наказания срещу служители на МВР, подобряване на материално-техническото обезпечаване на звената в системата, увеличение на работните заплати с 50%, и заплащане на извънредния труд, увеличаване на средствата за храна, дрехи и други.
Утре Декларацията ще бъде изпратена по електронен път до всички европейски и български институции. „Ако няма ефект от нашата реакция, ще предприемем и други действия”, предупреди синдикалистът Иван Павлов.
Четвъртият протест на полицаите завърши с шествие. Начело вървеше символичен ковчег с надпис "МВР" Хилядите преминаха през паметника на Васил Левски. Пред парламента ковчегът бе отворен и в него протестиращите хвърлиха демонстративно пагоните си. Шествието стигна до президенството. Frognews.bg

protesti_chengeta_1.jpg protesti_chengeta_2.jpg protesti_chengeta_3.jpg protesti_chengeta_4.jpg protesti_chengeta_5.jpg protesti_chengeta_6.jpg protesti_chengeta_7.jpg protesti_chengeta_8.jpg protesti_chengeta.jpg protesti_chengeta_9.jpg  снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5142 |15.03.2009 Полицаи излизат на протест пред чешкото посолство . 6| 4714 |13.03.2009 Полицаите пак на протест; никой не стоял зад тях . 6| 5007 |12.03.2009 Замесиха Борисов с протеста на полицаите . 19| 5599 |23.02.2009 Миков обяви 1100 полицаи за съкращение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads