Реклама / Ads
2| 4164 |19.06.2019 НОВИНИ

Полицай осъди прокуратурата, СГС го оправда за побой над протестиращи

.
Протестите в „нощта на белия автобус” Източник: БГНЕС
Полицаят, обвинен в побой над протестиращ срещу кабинета Орешарски, по време на „нощта на белия автобус” през 2013 г., осъди прокуратурата. Софийският градски съд му е определил обезщетение от 30 хиляди лева.
 

Преди дни съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд (СГС) е уважила частично иска на Веселин Денчев за неимуществени вреди от незаконното обвинение, който е поискал обезщетение от 80 000 лева, съобщава lex.bg.

 

На 24 юли 2013 г. Денчев е един от стотиците полицаи, изпратени да овладеят напрежението пред парламента. Тогава МВР се опитва да изведе депутатите с бял автобус, атакуван от демонстранти с камъни. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че лицето, което от видео записи се вижда, че нанася удари въхру протестиращите,  осъществява полицейско насилие.

 

Във видео от протеста, се вижда как жандармерист с бяла маска удря протестиращи с палка. Проверка установила, че маскираният жандармерист вероятно е Веселин Денчев. Съдът обаче го оправда поради липса на безспорни доказателства, че той е удрял протестиращи. Според проверката полицаите са са удряли протестиращи само по мускули и крайници, а освен това имало групово нарушаване на обществения ред и употребата на насилие е била законна. Полицаят беше наказан само с „писмено предупреждение“ заради ползването на маската и затова, че не е представил доклад след случая, но точно това наказание беше отменено от съда.

 

След воденото 3 години дело, полицаят получи оправдателната присъда и заведе дело срещу прокуратурата за преживян стрес и унижение, което печели на първа инстанция.

 

Случаят и последвалото дело срещу униформения бяха широко отразени в медиите и това е една от причините сега Денчев да получи и по-голямо обезщетение за неимуществени вреди. В исковата си молба до СГС той пише, че е през тези години е преживял много страх, унижение, стрес, разболял се, разбило се и семейството му, сменил и работата си, тъй като търпял и подигравки от колеги. В един момент Денчев дори не искал да излиза от дома си, свидетелства негов бивш колега. Той разказва, че в социалните мрежи имало коментари и снимки на Денчев, според които той бил виновен за всичко в злополучната нощ. Част от коментарите били доста заплашителни и той се притеснявал да не бъде разпознат на улицата и някой да реши да се саморазправя с него. Според показанията на този свидетел имало и заплашителни коментари в социални групи.

 

Съдът приема, че в случая претърпените неимуществени вреди са по-големи от обичайните заради широкия обществен отзвук и заради това, че обвинението е свързано пряко с работата на полицай.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4523 |16.06.2019 Осъдиха съпругата на Нетаняху за поръчка на ястия от ресторант . 1| 4697 |15.06.2019 Катастрофа с патрулка на ”Хемус”, шофьор е загинал, а полицай е тежко ранен . 5| 3843 |14.06.2019 Прокуратурата докладва: 609 избягали от правосъдието са в неизвестност . 4| 4022 |10.06.2019 Осъдиха директор на държавната агенция по рибарство на година затвор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads