Реклама / Ads
15| 6583 |09.11.2011 НОВИНИ

Полицаи заплашват с бързо пенсиониране с по 20 заплати

.
Синдикалните структури на МВР потвърдиха днес готовността си да излязат на протест, ако се приеме увеличението на нужния за пенсиониране стаж на военни и полицаи от 25 на 27 години наведнъж от следващата година, вместо това да става постепенно, както беше планирано в приетата миналата година пенсионна реформа.
 

 

 "Ние сме в протестна готовност. Има още няколко неща, които трябва да се случат преди да вземем окончателно решение. Трябва да видим дали предложените промени ще минат през парламента в този им вид". Това заяви Валентин Попов, председател на Управителния съвет на Синдикална федерация на служителите във вътрешното министерство (СФСМВР).


От синдикатите коментираха на пресконференция, че ако бъде приета тази мярка, голяма част от 7000-те души в системата на МВР, които вече имат право да се пенсионират, ще го направят. По този начин бюджетът на ведомството ще бъде допълнително натоварен, тъй като на тези служители ще трябва да бъдат изплатени полагащите им се 20 заплати при пенсиониране.


 "До момента ние като синдикални организации не сме получили информация за наличието на каквато и да е икономическа обосновка на това покачване скокообразно, въпреки, че сме постигнали вече договорености", каза Иван Павлов, председател на Синдиката на служителите в МВР.

Предложението на правителството вече е довело до лавина от заявления за пенсиониране, а в някои районни управления няма дори и хора за патрулите. Освен това служителите в системата се демотивирани от постоянните промени.

 

Полицаите обявиха, че са готови да обсъждат всякакви реформи в сектора, но не и да приемат готови решения, които са взети без тяхното участие. За това те настояват за формирането на механизъм за социален диалог, алтернативен на тристранния съвет /НСТС/, в който по закон техните организации не членуват.

 

Полицаите застанаха твърдо и зад администрацията във вътрешното ведомство и не приеха определението "чантаджии", което бе използвано от премиера Бойко Борисов.

 

"Администрацията е от голямо значение за системата. Не приемаме насаждането на противопоставяне между различните категории служители", коментираха полицаите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5016 |08.11.2011 Менда Стоянова приглася на Дянков за пенсионирането . 25| 5316 |08.11.2011 Б. Борисов към полицаите: Познавам и вас, и условията, в които работите! . 29| 7849 |02.11.2011 Режат пет заплати на полицаи и военни при пенсия . 4| 5641 |20.10.2011 Полицаи нехаят за кражба в общината на Тетевен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads