Реклама / Ads
33| 4816 |14.03.2010 НОВИНИ

Полицаите гневни на идеята да си плащат осигуровките

.
Цинично е предложението на правителството, държавните служители, в т.ч. и служителите в МВР да плащат сами осигуровските. Идеята се лансира на фона на ниските заплати и „спестените” плащания за извънреден труд и работа при застрашаващи живота и здравето условия. Това се казва в декларация на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).
 

Вярно е, че като държавни служители в МВР сме освободени от задължението да плащаме осигуровки - вместо нас го прави държавата. Срещу освобождаването от това задължение обаче ние сме лишени от ред права, на които се радват останалите граждани на Р България:

- Нямаме право да напускаме страната, без да уведомим работодателя. Нямаме право да напускаме дори гарнизона (каквото и да значи това след девоенизацията на МВР), без да уведомим работодателя.
- Нямаме право на колективен трудов договор.
- Нямаме право на ефективна стачка.
- Нямаме право да работим и на друго място.
- Нямаме право да членуваме в политически партии.
- Лишихме се и от ред други права, подписвайки декларациите за достъп до класифицирана информация, изтъкват в позицията си недоволните полицаи.

Да, за разлика от останалите граждани имаме някои допълнителни права.
- Правото да носим оръжие. "Макаров" със стоп патрони срещу "Калашников" с бойни.
- Правото да ползваме безплатно градския транспорт при изпълнение на задълженията си. В края на миналата година се опитаха да ни го отнемат. Запазихме си го. Честито на колегите от Кюстендил например - сега могат да продължат да се возят безплатно по всички линии на автобусния транспорт, трамваите и метрото под Хисарлъка.
- Правото на неприкосновеност при изпълнение на служебните задължения. А в
кой нормативен акт е дефинирано понятието "неприкосновеност"?, питат от СФСМВР.

Служителите на МВР декларират, че са готови да се изравнят задълженията им с тези на останалите граждани на Р България, но при условие, че се изравнят и правата им.
Според полицаите някои политици са прозряли, че идеята ще предизвика недоволството им.

Очаквахме увеличение на доходите си. Дотук тенденцията беше към намаляване.
Ако това с осигуровките се приеме без разликата да бъде покрита по някакъв начин, къде отиваме? С 10-15% по-малко и от сега? Ще се компенсира ли по някакъв начин реалното (и поредното) орязване на доходите ни?
Ако до 20.03. 2010 г. не получим някакъв отговор на този въпрос (както не получихме досега и на доста други), какво ни остава, освен да заявим на висок глас, че ще се борим за малкото останали ни права докрай, предупреждават от синдикалната организация на полицаите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5069 |12.03.2010 Полицаите ще протестират след седмица . 15| 4968 |17.12.2009 Идеята за референдум - опасна и вредна за България . 10| 4865 |13.12.2009 Полицаите стачкували прекалено културно . 5| 4703 |27.09.2009 Гневни железничари скочиха срещу мерки на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads