Реклама / Ads
2| 4736 |14.03.2019 НОВИНИ

Полицейски синдикат скочи срещу решение на Маринов да намали цената на нощния труд

.
Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви за непрофесионален проекта на заповед на вътрешния министър, според който заплащането на нощния труд на полицаите, пожарникарите и спасителите в България се предлага да бъде не 0,50 лв./час, а 0,25 лв./час. Това става ясно от позиция, разпратена до медиите, цитирана от БТА.
 

Според синдикатите е непрофесионален и начинът, по който МВР се отказва от публично заявени намерения за увеличение на социалните придобивки. Те посочват, че друга неприятна "изненада" е запазването на заплащането на времето на разположение в размер на 0,10 лв./час, вместо заявените в края на 2018 г. 0,35 лв./час.

Синдикатите заявяват, че подобен подход и отношение са в категорично нарушение на принципите на провеждане на социален диалог и водят до увеличаване на социалното напрежение във ведомството.

 

"Обяснението за невъзможност за увеличение на заплащането на нощен труд и време на разположение с "направен пореден разчет на утвърдените средства, установил липсата на възможност за увеличаване", може да бъде определено като подигравка с интелекта и откровена гавра със служителите в МВР", допълват още в позицията си от СФСМВР.

И отбелязват, че по действащ в момента Колективен трудов договор в МВР, обслужващият и подпомагащ дейността на полицаите, пожарникарите и спасителите, персонал получава 0,50 лв./час допълнително заплащане за нощен труд, а тези, които рискуват живота си и на които разчитат българските граждани,ще продължат да вземат два пъти по-малко от тях.

 

СФСМВР напомня още, че нощният труд и времето на разположение, са започнали да се заплащат, след като Федерацията е сезирала европейски институции за липсата на такова. Сега синдикатите изказват искрената си надежда, че няма да се наложи да стартира подобна процедура отново, за да гарантира достойното заплащане на нощния труд и времето на разположение на българските полицаи, пожарникари и спасители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3945 |09.03.2019 Утре ще е топло, живакът ще скочи до 22 градуса . 9| 7746 |08.03.2019 Европейският съюз скочи срещу Турски поток в Сърбия . 2| 4100 |15.02.2019 Бит фелдшер: Скочи и си заби лапите в очите ми, счупи ми носа . 1| 4061 |30.01.2019 Синдикати и работодатели обсъждат със социалния министър промени в Кодекса на труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads