Реклама / Ads
73| 7457 |21.06.2012 НОВИНИ

Полиция ще пази гейовете на парада от камъни и ритници

.
В Канада разчитат на доброто настроение
Десетки полицаи ще охраняват гей парада на 30 юни в столицата. Униформените са инструктирани да не допуснат никакво насилие между участниците и противници на проявата. Очаква се президентът Росен Плевнелиев да подкрепи Петия гей прайд в София и да призове към толерантност.
 
Обръщението му се пише в момента от екипа на „Дондуков” 2. Възможно е и министри да се появят на проявата. Такива са препоръките от Брюксел, за да се покаже толерантност и цивилизовано отношение към хората с различна сексуална ориентация. Преди две седмици същото е направено в Хърватска, където президентът Иво Йосипович и премиерът Зоран Миланович подкрепиха проявата. На самия парад се появиха министрите на външните и на вътрешните работи.

 

Не стихват обаче атаките срещу гейовете от страна на Българската православна църква. Варненския митрополит Кирил заяви, че гейовете са неморални и изрази възмущение, че те демонстрират сексуалната си ориентация пред малки и големи. "Като животните ли да станем, където се срещнем там да го правим", пита митрополит Кирил. Той припомни, че точно в разума е разликата между животното и човека.

"Не мога да приема, че религиозен лидер, чиято мисия е да проповядва любов и единство, си позволява да разединява хората и да призовава към насилие", коментира думите му Десислава Петрова, координатор „Кампании и комуникации" на Българския хелзинкски комитет.

На 30 юни се организира поредния София Прайд. Събитието ще се предхождана от едноседмична културна програма, включваща София Прайд Арт седмица и София Прайд Филм фест.Събитието получава политическа и финансова подкрепа от дипломатическите мисии на САЩ, Великопбритания и Германия. Американският посланик в България Джеймс Уорлик заяви, че лично ще участва в парада.

Отец Евгени Янакиев от сливенския храм „Св. Димитър”, призова всеки, който се счита за християнин и българин, да избере вариант за отпор на гей парада.

“Замерването с камъни е удачен вариант”, обяви свещеникът. Той недоумява защо когато някой цитира евангелието, хората не го разбират. Отецът цитира и Св. Йоан Златоуст, според когото “ако човек на площада открито богохулства, някой християнин трябва да отиде и да му удари плесница”.
”Гей парадът е богохулство и поругаване на християнската вяра. Ако говорим за някакви права на някого, къде са правата на православните християни. Това е дискриминация към мнозинството”, категоричен е свещеникът.

Според един от организаторите на гей парада Радослав Стоянов, е несъстоятелно правата и свободите на хората да бъдат ограничавани при каквито и да са съображения. “Слава богу ние сме светска държава”, убеден е Стоянов и припомни, че чрез библейски текстове е било защитавано дори робството в САЩ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6527 |13.05.2012 Гриша Ганчев се появи в спецсъда, но запази мълчание . 14| 6630 |26.04.2012 Зоополиция подхваща собствениците на кучета . 38| 5651 |20.04.2012 Правим зоополиция . 197| 14402 |09.04.2012 Б. Борисов: Ще имаме природен газ до година, пазим тайна!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads