Реклама / Ads
3| 5179 |09.08.2008 НОВИНИ

Полиция спира протеста на фермерите

.
Млекопроизводители от Кърджалийско и Старозагорско тръгнаха със стадата си към Гърция, очакват сблъсъци с частите на Гранична полиция, които са се струпали на браздата с южната ни съседка.
 

 

Гранични полицаи са се струпали на браздата ни с Гърция, за да спрат млекопроизводителите, подкарали стадата си към южната ни съседка. Фермерите очакват, че ще се стигне до ръкопашен бой. "По-добре е да ни спрат в Гърция, отколкото да ни държат тук насила.", коментира Адриан Цаконски, председател на Асоциацията на млекопроизводителите.

Към границата са се отправили фермери от Кърджалийско и Старозагорско. Стопани от Врачанско пък са си организирали среща с председателя на румънската Асоциация на млекопроизводителите, когото очакват да се присъедини към днешния национален митинг. С него те ще обсъдят възможността да се прехвърлят със стадата си в Румъния и да работят там.

Няма да бъде нормално и няма да се случи нашите млекопроизводители да се прехвърлят в Гърция и да получават гръцките субсидии, коментира исканията на стопаните вицепремиерът Ивайло Калфин. Той обясни, че в Гърция наистина се получават по-високи субсидии, но понеже България е нова член на ЕС, започва от доста по-ниско равнище на субсидии. Според Калфин правителството е направило всичко възможно, за да се потърси възможност за допълнително субсидиране, но това не може да стане извън правилата в ЕС. „Очевидно е, че млекопроизводителите изпитват затруднения, но е много тъжно, когато този протест се оцветява политически и се търси партийно присъствие”, коментира външният министър.

Фермерите искат Министерският съвет да започне незабавно изплащане на обещаните за тях 60 милиона лева. През седмицата те блокираха пътища в цялата страна, за да принудят правителството да действа. Стопаните се съгласиха остатъкът от 1,8 млн. лв. от парите за месец март да бъдат изплатени на 200 произволно избрани фермери. Освен това настояват незабавно да се изготви електронен регистър за идентификация на животните. Ако директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев не се справи с ангажимента си до септември, протестиращите ще настояват за неговата оставка. Освен това искат да се отменят санкциите по Директива 6 за пасищата. „Ще подкрепим исканията на зърнопроизводителите за защита на цените на фуражите с декларация. Ако се предприемат ефективни стачни действия, ще се включим в тях”, каза председателят на старозагорското сдружение на млекопроизводителите Танчо Колев.

В крайна сметка до сблъсъци не се стигна, стана ясно тази вечер. Полицаите от граничния пункт до Златоград са отправили устно предупреждение към тримата фермери от селата Чорбаджийско и Подкова да върнат обратно стадата си с общо 300 животни. Стопаните са се подчинили. Според Гранична полиция няма данни за нови опити на протестиращи да преминават в Гърция. Въпреки това екипи от Момчилград и Кирково продължават да контролират района. Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4613 |02.08.2008 Фермерите на протест . 0| 5327 |31.07.2008 "Булгаргаз" спира доставките за "Кремиковци" . 9| 5377 |30.07.2008 Протестите на фермерите - неудобна новина . 4| 4715 |16.07.2008 ЕК спира плащането на около половин милиард евро за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads