Реклама / Ads
4| 7106 |20.12.2012 НОВИНИ

Половин България е в снежна блокада

.
Оранжев код заради силни снеговалежи, поледици и бурен вятър е обявен за 12 области в страната.
 

Предупреждението за опасно време важи за Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Търговище, Разград, Добрич, Силистра, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол. През нощта в източната половина от страната обстановката остана много сложна.

До тази сутрин метеорологичната обстановка в източната половина от страната остава усложнена. В областите ще вали обилен сняг, придружен от силен северен вятър с пулсации до 20-25 м/сек, който ще причинява виелици и ще образува навявания, предупреждават метеоролозите от НИМХ.

От 21,00 часа вчера (19 декември) в Шумен е в сила бедствено положение. Падналият сняг и силният вятър образуваха преспи по пътищата и затрудняват движението.

Критично е положението и в област Сливен. Трябва да се ползва обходен маршрут през Средец и Ямбол, защото на Петолъчката полицаите не позволяват да се продължи, заяви директорът на АПИ Лазар Лазаров.

Айтоския проход в частта на Бургас е проходим, в момента се работи, за да бъде отворен прохода откъм Провадия. Политологът Иво Мирчев от един час е блокиран на изхода на Шумен по магистралата към Варна. Заради обявеното бедствено положение хората са изтеглени в Шумен и Търговище, за да запазим техния живот, разказа Лазаров. Не трябва да се пътува на всяка цена, по-добре пътят да се затвори, за да се изчисти, убеден е шефът на АПИ.

Той отрече обвиненията, че не се хвърля сол и се оплака от натиск от земеделските кооперации около пътищата. Заради солта те казват, че земята ставала неплодородна, каза Лазаров.

До 21,00 часа днес всички пътища на територията на областта се затварят за движение на моторни превозни средства.

В още девет области – Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен и Стара Загора, се затварят всички третокласни пътища за различните видове МПС.

Във Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Русе, Варна и Бургас се затваря цялата пътна мрежа за превозни средства над 3,5 тона, става ясно от справка в Агенция "Пътна инфраструктура".

Иначе, днес се очаква валежите да започнат да спират от югозапад. Снеговалежът в Дунавската равнина и Източна България ще отслабва, като до вечерта и през нощта ще спре, но ще остане ветровито.

Температурите ще продължат да падат и преобладаващите максимални ще бъдат между минус 6° и минус 1°, по Черноморието – минус 6 - минус 4°, а в крайните югозападни райони до 0° - плюс 2°.

Най-студено се очаква да бъде в Лудогорието, където термометрите ще показват максимални температури от около минус 10°.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4830 |19.12.2012 България - 41-ва по демокрация . 12| 5848 |18.12.2012 Аню Ангелов: България не е неутрална страна, а част от НАТО . 58| 6335 |17.12.2012 Премиерът: С какво заслужихме да се правят филми срещу България? . 72| 5118 |16.12.2012 България на гражданите подкрепи действията на БЛС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads