Реклама / Ads
0| 4892 |11.11.2007 НОВИНИ

Половината българи одобряват матурите...но преди учителската стачка

.
Над 50% от българите одобряват въвеждането на държавни зрелостни изпити за учебната 2007 - 2008 г. Това съобщи БНР, позовавайки се на резултатите от национално представително проучване на МБМД, направено обаче преди учителската стачка – в периода 22 август – 5 септември.
 
В изследването са участвали 1231 пълнолетни граждани от трите засегнати групи: ученици от 8 до 12 клас - 352, техни родители - 352 и 348 учители. Основните аргументи в подкрепа на матурите са независимото оценяване и повишаването на качеството на образованието. 85% от учителите смятат, че зрелостните изпити ще повлияят положително върху качеството на средното образование като цяло. Положителните очаквания от въвеждането на матурите са свързани най-вече с възможността за кандидатстване в европейски университети, според 72% от учениците. Въвеждането на матурите ще прекрати и практиката на "купуване на дипломи", смятат 46% от учениците, 38% от родителите и 58% от учителите. Същевременно 57% от учениците са съгласни да се използва оценката от дипломата за кандидатстване във ВУЗ. Само 31% от тях одобряват матурата като практика за влизане в университет. Половината от учениците смятат, че зрелостният изпит ще ги затрудни, 20% са категорични в това, а само 26% смятат, че няма да бъдат затруднени. Въпреки това около 60% от учениците са на мнение, че явяването на матура ще се отрази положително върху подготовката им за кандидатстването им във ВУЗ. 85% от учениците, 73% от родителите и 75% от учителите напълно одобряват тестовата форма на матурите. Най-предпочитаният избираем предмет от учениците за матура е чужд език, а за родителите - математика. Учениците масово предпочитат матурите да са под формата на тест, защото за тях това е гаранция за обективно оценяване и смятат, че по-лесно могат да покажат знанията си. На въпрос от анкетата какво може да се направи за подобряване на матурите, те са посочили, че основното е да имат равнопоставеност и еднакви стандарти за оценяване, както и да се бъде проведена пробна матура, и да има възможност за освобождаване от зрелостните изпити. Аргументите против матурите са, че това е остарял метод, който ще създаде допълнителни затруднения при дипломирането. От социологическата агениця признаха, че ако изследването се проведе сега, тези резултати няма да са такива. Според Елена Лазарова от МБМД въвеждането на матурите не е нещо еднократно и не засяга само завършващите тази година, които след месец и половина изгубено учебно време са афектирани. По тази логика изложените в анкетата резултати са много по-точни за реалната нагласа, отколкото биха били след стачата. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5049 |02.11.2007 Учителската стачка се прекратява днес? . 5| 5406 |25.10.2007 Предизборен "театър на абсурда" . 0| 4708 |21.10.2007 Предизборна треска тресе Европа . 6| 5431 |18.10.2007 Бриго: "Борисов иска да стане кмет на България"; Бойко: "Повече не искам и да знам за Аспарухов!"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads