Реклама / Ads
0| 9404 |09.08.2008 НОВИНИ

Помашки активисти на тайна сбирка във Велинград

.
Помаци от цяла България се събират тайно във Велинград на 10 август. Инициатор на срещата бил лидерът на Партията за демократичен процес и благоденствие проф. Адриан Палов, научи Frognews.bg от свои източници.
 
Формацията, известна повече като Помашка партия е свикала под знамената и други идеолози и привърженици на различни течения и движения на българомохамеданите. Очаква се да пристигнат представители на помаците от Източните Родопи, Пиринския край, Лонешко и други краища на родината.

Ще се обсъжда най-важният въпрос: стратегия за парламентарните избори през 2009 г. Целта била да се обсъди дали да се явяват самостоятелно или да подкрепят други партии. Очаква се Палов да насочи вниманието към ГЕРБ на Бойко Борисов. На миналите кметски избори, той публично обяви, че подкрепя кандидатурата на човека на ГЕРБ за кмет на Кърджали. Тогава пред медиите Палов призна, че самият Борисов не бил известен за тази подкрепа. Според него партията му била подкрепена от над 35 000 българомохамедани, които били декларирали писмено, че искат да имат помашка партия, която да отстоява техните права.

Очаква се на потайното сбирка да има представители и на Сдружението на помаците в България за култура и евроинтеграция със седалище село Кочан, община Сатовча. Своите идеи щели да изложат активистите на организацията Андрей Искренов, Никита Узунов, Андрей Поюков, Рушан Кеналиев и др. Участието им обаче не било потвърдено.

Роденият в във Велинградското село Крастава Адриан Попов пък учреди своята партия в софийския хотел „Радисън".
Не е ясно също дали в мероприятието ще се включи скандалният бизнесмен Фидел Беев. Той гравитираше първо край БСП, после изповядваше известно време принципите на за права на помаците и накрая се врече на ДПС. От партията на Доган той влезе в сегашния парламент.

По официални данни помаците у нас са около 200 000 души. Техни лидери обаче твърдят, че са близо 400 000.

Велинградската сбирка може да се окаже пореден опит за разцепление на българското общество по етнически принцип, считат запознати. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5026 |08.08.2008 Милен Велчев: Рискуваме ЕК да спре окончателно парите по САПАРД . 7| 9409 |08.08.2008 Приватизираха БМФ, 350 млн. лв. от сделката – за пенсионерите . 20| 4804 |08.08.2008 150 руски танка нахлуха в Южна Осетия . 4| 5017 |08.08.2008 М. Плугчиева: ФАР, ИСПА и САПАРД са с критични пунктове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads