Реклама / Ads
34| 5907 |28.01.2012 НОВИНИ

Помилванията на Марин с дъх на корупция

.
Има основание за намеци за корупция. Хората не знаят какво точно представлява помилването и как е правено, затова прозрачността ще даде възможност за по-малко такива намеци.
 


Това коментира вицепремиерът Маргарита Попова по Дарик, след като стана ясно, че бившият президент Георги Първанов не е подновил указа за помилване на своето вице Ангел Марин по време на втория им мандат.

  

Попова не споделя становището, че не е трябвал втори указ на Първанов за делегиране на пълномощия за помилванията на Ангел Марин.  

 

Станало ясно, че няма указ, но това не е технически пропуск. Президентът Първанов и вицепрезидентът Марин са били посъветвани така от юристи. Аз не споделям това становище. Вторият мандат на президента и вицепрезидента няма как да бъде тълкуван като продължение на първия мандат. Цялата процедура минава така, както минава и при първи мандат. Според мен е трябвало задължително да бъде издаден указ за делегиране на правомощия. Но няма връщане назад сега, тези помилвания са консумирани, простено е наказанието, няма как да върнем в затвора тези хора. Не бива и да се води такъв дебат, защото той създава излишен хаос, смята новият вицепремиер.

 

Според Попова не би било излишно, който проявява интерес по Конституция  и реши, че са били направени нарушения, да се обърне към Конституционния съд. Дори и КС да се произнесе по това, то ще действа само занапред", подчерта вицепрезидентът Попова.

 

Тя е убедена, че е трябвало да бъде издаден указ. При всеки нов мандат, нещата започват отначало, те не продължават, но може би не е излишно Конституционният съд да се произнесе, добави Маргарита Попова.

 

Тя коментира и полицейската операция Р.А.Л.И.Ц.А., която тя окачестви като проява на "лош вкус".

Лош вкус е да се кръсти полицейска акция на името на съдийка. Не искам отношенията между институциите да бъдат такива, защото ние сме част от европейското пространство и това е недопустимо, каза още Попова.

Колкото до мястото на НРС и НСО, Попова отбеляза, че Националната разузнавателна служба трябва да бъде към изпълнителната власт, както вчера отбеляза и президентът Плевнелиев. Мястото обаче на НСО е в президентството, каза Попова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5688 |28.01.2012 Парламентът ще нищи помилванията на Марин . 33| 5375 |27.01.2012 Янев: Ще съдя Марин за клевета . 33| 5814 |27.01.2012 Марин помилвал само "болни и умиращи" убийци . 121| 8076 |19.01.2012 Плевнелиев и Попова се заклеха в отсъствието на първата дама, Марин и Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads