Реклама / Ads
5| 4717 |12.02.2015 НОВИНИ

РБ: Помним! При Д. Костов фалираха 13 банки. Искаме друг подуправител на БНБ

.
Найден Зеленогорски, съпредседател на Реформаторския блок
Димитър Костов беше министър на финансите в трудно време, когато фалираха 13 банки - не сме забравили това. Ще убедим колегите от другите политически сили, че трябва да се търси друго решение. От Реформаторския блок няма да подкрепим кандидатурата на Димитър Костов за подуправител на БНБ.
 
Това каза в коментар Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите" пред „България он еър".

По думите му, УС на БНБ носи своята отговорност за кризата с КТБ, а ръководството на БНБ трябва да направи вътрешно преструктуриране и да заработи по-ефективно. България има и други професионалисти, които могат да заемат отговорния пост, за да може обществото и цялата система да са спокойни. Трябва промяна и затова е по-логично да се търси по-добро решение за подуправител, категоричен бе съпредседателят на групата на Реформаторите.

Зеленогорски подчерта, че влизането по най-бързия начин на България в чакалнята на еврозоната и в Европейския банков надзор са гаранция, че спокойствието на банковата система ще е осигурено. Трябва да сме активна част от европейските институции и механизми за контрол, категоричен бе Зеленогорски. Попитан за икономическите рискове пред страната той добави, във финансов план няма опасност, защото приходите са добре заложени и реалистични. Няма да има срив на приходите, а разходите са в рамките на 3% дефицит, категоричен бе той.

По думите му рисковете са във външнополитическите план с напрежението в Украйна, Гърция, бежанските потоци и Ислямска държава, но дори на фона на това има тенденция за възстановяване на българската икономика, която трябва да се отчита. Бяха „отпушени" еврофондовете, договарят се на финалната права европейските програми, още тази година започва усвояване на средствата, като правителството и мнозинството правят възможното да се стигни до усвояване на 5 млрд.лева още през 2015, изброи Зеленогорски. Това е мощен фактор за българската икономика и инфраструктура, подчерта той и призова да не се истеризира политически по темите с командния център на НАТО у нас и усложнената обстановка в Украйна, защото това се отразява и на инвестициите.

Бизнесът иска справедлива и сигурна правна среда и спокойствие и приетата Стратегия за съдебната реформа ще бъде силен тласък за инвеститорите, обясни още Зеленогорски. Работим за премахването на ограниченията за бизнеса и има стабилно парламентарно мнозинство, което да подпомогне екипа на министър Лукарски в тази му цел, добави още съпредседателят на Реформаторите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5655 |31.01.2015 Костов: Недоверието към кабинета „Борисов" е по-голямо от това на Орешарски . 4| 4526 |29.01.2015 Искров предложи Димитър Костов да замести Гунев в БНБ . 73| 6081 |27.01.2015 Костов: Етническият ни модел е комунистически . 1| 4991 |15.01.2015 Димитър Костов ще оглави банковия надзор?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads