Реклама / Ads
19| 4850 |09.09.2013 НОВИНИ

Помощта от Брюксел за бежанците ще е техническа

.
Страсбург. България може да получи при евентуална бежанска вълна техническа и експертна помощ от Брюксел, но да не се надява на финансова. Това стана ясно след срещата на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев с еврокомисарая Сесилия Малмстрьом в Страсбург по проблемите с бежанците.
 

"Към момента България може да получи помощ, по линия на Агенцията за настаняване на бежанци. Помощта ще бъде основно техническа, експертна помощ, по отношение на организацията на целия процес", съобщи МВР шефът пред БНР.

По думите му ще бъдат обсъдени възможностите - да ни бъде оказана допълнителна помощ по линия на „Фронтекс". Ако има такава възможност, тя също ще бъде основно техническа. "Ще бъдат обсъдени възможностите, включително и за финансова помощ, оказана на България. Това нещо предстои да бъде решено и, ако се вземе такова решение, то не може да разчитаме на много големи средства, тъй като в бюджета на ЕК не са останали много средства", съобши още Йовчев.

Той уточни, че в момента се обсъжда усложнената ситуация в няколко европейски страни – в Италия, Гърция, Кипър и България. "Ще бъдат огледани внимателно процесите в тези страни и на основа на това, ще бъде взето решение. Уведомихме, че при едно усложняване на ситуацията в България, ще имаме нужда и от сериозна финансова помощ, до което надявам се да не стигнем", каза Цветлин Йовчев.

Сирийската криза ще е и една от основните теми на започващата днес в Старсбург месечна сесия на Европейския парламент. В сряда евродепутатите ще обсъждат последните събития там и необходимия отговор за употребата на химическо оръжие с върховния представител за външната политика и сигурността Котрин Аштън.

Също в сряда председателят на Европейската комисия Жозе Барозу ще произнесе пред Европарламента годишната си програмна реч „За състоянето на Съюза", която ще е последна преди европейските избори през май и приключването на мандата на тази Европейска комисия в края на октомври.

Проблемът с физическата липса на места за настаняване на бежанците на този етап България ще трябва да решава самостоятелно. "Днес ще има заседание на Националния щаб и до края на деня разчитам, че ще имаме няколко предложения за решение на този проблем. Действаме с много бързи темпове. В националният щаб ще имаме вече и анализ на това - какво е необходимо да се осигури допълнително като медикаменти, като ваксини, както и като материали и оборудване за настаняване на тези хора. Ще има вече идеи за това - каква допълнителна организация трябва да се създаде, колко хора трябва да бъдат пренасочени", каза Йовчев.

Той поясни, че Червеният кръст днес ще предостави анализ и конкретни действия, които може да предприеме. Преди дни шефът на БЧК Христо Григоров обясни, че една от идеите на БЧК е да открие банкова сметка за помощ на бежанците, както и мобилен телефон за набиране на дарения с есемеси.

"По отношение на организацията на работата по разглеждане на документите и получаване на статут, още днес Дирекция „Миграция" и Агенцията по бежанците, ще предложат конкренти мерки, които ще доведат до намаляване на сроковете за получаване на такъв статут. "Искаме и правен анализ за това - по какъв начин и има ли възможности вътрешни, ускорявайки тези процедури и облекчавайки някои от режимите вътре, които са действащи в момента, нашите вътрешни организационни режими – да направим така, че да освободим допълнително капацитети в местата, по-скоро на Дирекция „Миграция"", каза Йовчев.

На въпрос за Шенген и как ще се отрази сегашната ситуация на желанието на България за присъединяване, вицепремиерът и министър Цветлин Йовчев заяви: "Тази ситуация ще породи както заплахи по отношение на присъединяването, така също и възможности. Друг е въпросът - как ще успеем в тази ситуация да управляваме процесите. Ако успеем правилно като държава, да насочим фокуса в правилната посока, да успеем да комуникираме правилно това, което правим, да успеем да се възползваме от предимствата, които имаме – може би, ще се възползваме от възможностите и ще имаме успех. Ако не успеем, ще е обратното", посочи минитърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6523 |05.09.2013 СПИН и сифилис сред бежанците! . 30| 5260 |04.09.2013 Волен: Да помогнем на българските пенсионери, после на бежанците . 3| 7304 |17.08.2013 Патентоваме розовото масло в Брюксел . 0| 4844 |15.08.2013 Започна организацията на "Ден на добрата новина" в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads