Реклама / Ads
8| 5461 |24.01.2013 НОВИНИ

Попова помилва трима, Опиц не полагал и усилия

.
Вицепрезидентът Маргарита Попова
Трима души са помилвани за последната година от вицепрезидента Маргарита Попова. Над 1000 молби са разгледани за последните 12 месеца, като 179 от тях са заварени. За периода януари 2012 - януари 2013 г. има едно частично помилване, едно пълно и една замяна на доживотен затвор без право на замяна с доживотен затвор.
 

Това стана ясно от отчет на Комисията по помилванията.

Няма как да бъде постановен указ за помилването на Йордан Опиц, защото не е налице нито едно от обстоятелствата, което да даде възможност за помилване - нито корекционен процес, нито здравословно състояние, обясни Попова.

„Не ревизираме присъда. Няма указ за помилване, защото няма основания за помилване. Помилва се човек, който полага много усилия да се поправи - това е видимо, това е трайно, това е устойчиво", каза Попова.

Председателят на Комисията Ива Пушкарова посочи, че молбата му е била обичайна за наскоро осъдените лица. „Пред нас той е привел същите мотиви, които е привел пред съда", каза Пушкарова.

В молбата на Йордан Опиц той противоречиво декларира формално съжаление, смята председателят на Комисията. Според Пушкарова Опиц не е бил искрен и не е съжалявал за извършеното от него, каза още тя.
Опиц е извършил умишлено действия, които възпрепятстват обективно изплащането на гражданския иск към жертвите, което не е налице във всички останали случаи, обясни Ива Пушкарова.

За периода януари 2012 - януари 2013 г. има едно частично помилване, едно пълно и една замяна на доживотен затвор без право на замяна с доживотен затвор. Това стана ясно от отчет на Комисията.

Средно между 260 помилвания на година са правени през втория мандат на бившия президент Георги Първанов и бившия вицепрезидент Ангел Марин. Според Маргарита Попова обаче сравненията са неуместни.

Тя е намалила с 1 година присъдата на осъден за убийството на майката на детето му. Престъплението не е било планирано и извършено в състояние на афект, след употреба на алкохол.

Вицепрезидентът е заменила наказанието на осъден за убийство, телесна повреда и изнасилване от доживотен затвор без право на замяна в доживотен затвор. Мъжът е престоял в затвора 22 години, 18 от които - в изолация. Попова е имала лична среща с него. Тя е помилвала и осъден на 2 г. затвор за кражба на вещи, който е в тежко здравословно състояние.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5078 |06.01.2013 Попова: Няма основания да помилвам Опиц . 13| 5493 |03.01.2013 Пускат втора молба за помилване на Опиц . 13| 9878 |03.01.2013 Шейх иска български паспорт, Маргарита Попова не му дава . 6| 5218 |02.01.2013 Вицепрезидентът отказа помилване за Опиц

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads