Реклама / Ads
6| 4896 |22.10.2009 НОВИНИ

М.Попова: Само това министерство може да закрие държавата

.
Маргарита Попова
Неизгодни договори, сключени от Миглена Тачева, които поставят правосъдното ведомство във фалит, разкри новият министър на правосъдието Маргарита Попова.
 

По думите на правосъдния министър 350 милиона лева са задълженията, които е оставил старият екип на министерството.

В част от документите е заложен строежът и на две съдебни палати - в София и във Варна, който възлиза на над 300 млн. лева. Към тази сума има анекси за още 30 млн. лв., обяснява Попова. По думите й Тачева е подписала договор за строителството на палата в София за 184 милиона и във Варна за 164 милиона, на колкото се оценява строежът на 30-хиляден стадион.

Министър Попова определи сумите като "втрещяващи" и уточни, че проектите няма как да бъдат изпълнени заради липса на средства. За пример Попова посочи, че годишният бюджет на правосъдното министерство е 170 милиона.

В отговор на изявленията на Маргарита Повова, че правосъдното министрество е изправено пред фалит, ексминистър Тачева отговори, че няма как това да се случи и отхвърли обвиненията за неправомерно насочване на 330 млн. лева от бюджета на министерството за строителство на съдилища бившият правосъден министър Меглена Тачева. Тя отвърна на предизвикателството като заяви, че приема идеята на премиера за среща министър с министър. Като евентуална дата анонсира 13 ноември в 13 часа, когато да бъдат коментирани договор по договор, след което да се запознае и обществото с реалната ситуация, беше съвсем конкретна Тачева.

Миглена Тачева изрази и недоумение защо е втрещена министър Маргарита Попова. Тачева не отрече, че има подписани договори, но подчерта, че не е вярно, че те трябва да бъдат изплатени до края на тази година, изумен е експравосъдният министър. Като обясни, че се плаща за изпълнено строителство, а сградите в София и Варна не са готови.

Ексминистърката изтъкна още, че когато са подписвани договорите за строителство на съдилища, преди две години, е имало годишен бюджетен излишък. Освен това такива са били препоръките на ЕК, които изтъкват недостатъчната площ на българските съдилища, напомни Тачева. По думите й тя не се чувства обвиняема, защото тези суми са заложени в бюджета на министерството. А работа на министъра е да застане с авторитета си и да убеди правителството да построи тези съдилища, призна откровено министърът.

Министър Попова обаче беше категорична, че договорите на съдийката и бивш министър Миглена Тачева отиват в прокуратурата. При проверката са били установени и други нередности. Като например беше посочен доставката на хранителни продукти за затворите. В тази услуга е участвата частна фирма, която е доставяла бутилка олио на цена от 3,20 лв., при цена от 2,40 лв. в магазините. Годишната сума, отделяна по това перо, е около 9 млн. лева.

Трима служители в министерството на правосъдието вече са дисциплинарно уволнени. Това са изпълняващият длъжността началник на отдел "Обществени поръчки" Койчо Коев, директорът на финансово-счетоводната дейност към министерството Димитрина Колева и старши експертът в отдел "Обществени поръчки" Валентина Добрянова. Последната е дадена и на прокуратурата за корупция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4718 |02.09.2009 Екоминистерството отменя 280 екопроекта . 5| 5007 |19.08.2009 Продължават да нищят злоупотреби в Министерство на отбраната . 3| 5173 |09.08.2009 Касата на социално министерство - празна . 11| 8141 |07.08.2009 Подгониха любимец на властта заради ремонт на министерство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads