Реклама / Ads
3| 5023 |10.12.2009 НОВИНИ

М. Попова: След Черния дойде ред и на Баджанака от Благоевград

.
Маргарита Попова Източник: Вяра Йовева
Политическите и професионалните брокери са най-голямата беда на съдебната система, заяви министърът на правосъдието Маргарита Попова на заседанието на Висшия съдебен съвет.
 

Тя посочи, че след Красьо Черния се е появила и втора „брокерска" схема в Благоевградския съдебен район. Брокерът бил назован „Баджанака". Затова Висшият съдебен съвет отложи четири назначения за ръководители в съдебната система - за председатели на окръжните съдилища в Благоевград и Шумен, и на районния съд в Шумен, както и за окръжен прокурор на Плевен. Министърът на правосъдието Маргарита Попова посочи като професионални брокери в съдебната система магистрати, назначени за административни ръководители на съдилища и прокуратури и заяви, че именно борбата с този тип брокери е най-големият приоритет за нея. Попова заяви това по избора на заместник-председател на Софийския градски съд и шеф на търговската колегия, единствен кандидат, за който пост бе предложената от председателя на съда Георги Колев - Геника Михайлова. Съдиите от търговската колегия обаче са написали писмо до ВСС, в което изразяват несъгласието си с евентуалния избор на Михайлова.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев коментира, че напрежението в СГС е голямо, тъй като съдиите са писали директно на ВСС, а не са се обърнали към административния си ръководител. Въпреки това кандидатурата на Михайлова бе гласувана, но тя не събра достатъчно гласове и не бе назначена. ВСС отложи още три назначения, където участват магистрати с дисциплинарни производства заради контакти с Красьо Черния - за председатели на окръжните съдилища в Шумен и Плевен и на районния съд в Шумен. Бе отложен конкурсът и за председател на Окръжния съд в Благоевград, където има множество сигнали за моралното поведение на досегашния председател и кандидат за втори мандат Красимир Аршинков. Съветът образува временна комисия с председател Божидар Сукнаров, която ще посети съда и ще се запознае с материалите и до 8 януари трябва да е готова с проверката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5277 |04.12.2009 Съдия си призна за Красьо Черния . 1| 5683 |30.11.2009 Проверяват академията, образовала Черния . 20| 9641 |26.11.2009 Фолкдиви и Красьо Черния - отличници на Свищовската академия . 3| 6086 |25.11.2009 ВСС настояло за "лъжичка по лъжичка" имената по Черния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads