Реклама / Ads
6| 4924 |18.10.2010 НОВИНИ

М. Попова: Цветанов сам поиска да бъде проверен

.
Маргарита Попова
Не сме записали, че този закон не се прилага срещу министри, президенти, който наруши закона и придобие незаконна облага, ще му бъде потърсена отговорност, каза министърът.
 

Придобиеш ли имущество извън закона, държавата трябва да си го потърси и да си го прибере, обяви по БТВ министърът на правосъдието Маргарита Попова. Настоящият закон се базира с производствата за конкретни лица, чака влизане на присъда и тогава действа. В резултат на това от немалкото запори в държавната хазна са влезли толкова малко пари, че се питахме дали има нужда от този закон в този му вид, обясни тя. Около половин милиард лева стоели все още запорирани. Направихме преоценка на това от каква конфискация има нужда държавата, съобщи министърът.

Приоритет на държавата и на правителството е борбата с организираната престъпност и корупцията. След като държавата години наред имаше нужда от това, трябваше да се вземат мерки, добави Попова.

Когато става дума за построени имоти върху държавна земя, тези имоти подлежат на събаряне, каза още министърът. Ако има образувано производство срещу лице и комисията "Кушлев" добие информация за това както и че престъплението генерира облага, тогава комисията започва сложни проверки. Комисията не чака да влезе в сила присъда, а направо отнема имуществото, обясни Попова. Наказателната конфискация е един от пътищата за наказване на лицето; не наказваме лицето чрез гражданската конфискация, по-страшен е случаят, когато има правонарушение, и лицето се е опитало да прехвърли имуществото си на трети лица. В такъв случай всички ще бъдат проверявани, каза тя. Отделяме процедурите – при наказателната конфискация имотът трябва да е личен, при гражданската конфискация няма презумпция за виновност, за невинност.

В законопроекта не сме записали, че този закон не се прилага срещу министри, президенти, всички граждани са равни и който наруши закона и придобие незаконна облага, ще му бъде потърсена отговорност, категорична беше Попова и добави, че Цветанов сам й казал да му бъдат проверени имотите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5249 |17.10.2010 НАП можела да провери Цветанов . 75| 7703 |17.10.2010 Цв. Цветанов: Ал. Петров трябваше много по-рано да бъде неутрализиран . 18| 6777 |16.10.2010 Трактора и Цветанов се улучвали с фъшкии . 8| 5601 |15.10.2010 Цветанов: Янев става адвокат на мафията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads