Реклама / Ads
1| 5249 |17.07.2012 НОВИНИ

Поповете венчават и кръщават на черно

.
Свещениците в страната масово работят на черно без трудови договори, както изисква Кодексът на труда, показват резултатите от текущите проверки на Главната инспекция по труда и Националната агенция по приходите.
 

Информацията за нелегалния труд бе потвърдена от  Свещеническия синдикат, както и от експерта по трудово-правни отношения при КП „Подкрепа” Христо Латинов вчера, пише в. Монитор. Общо 1100 са поповете у нас, от тях 802 все още не са прехвърлили възрастта за пенсия, но са без договори, независимо че служат, подчерта Латинов.  

На практика те се назначават със заповеди от съответните митрополити, но тези документи нямат сила нито пред съда при трудово-правни спорове, нито дават гаранции и защита на духовниците за работното им място, подчертаха от КТ „Подкрепа”. Ако например някой поп бъде съкратен, на базата на заповедта няма да може да получава обезщетение от държавата. В случай, че реши да съди работодателя си за невнасяни здравни или пенсионни осигуровки или за някакво служебно издевателство над него, заповедта също не може да му послужи пред съда.

От митрополиите масово твърдят, че Българската православна църква е отделена от държавата и затова в трудово-правните си отношения тя се ръководи не от Кодекса на труда, а от своя Устав. Факт е, че сме отделени от държавата, но ние си спазваме нашите вътрешни разпоредби, свещениците ни имат заповеди и им внасяме осигуровки, подписали са декларации, че ще служат и че се отчитат на църковните настоятелства при храмовете, коментира пред „Монитор” Видинският митрополит Дометиан. Подопечната му епархия е от тези с най-много без договори – 60 човека.  Най-много са работещите без договор във Варненско-Преславска епархия – 102-ма, в Сливенска – 86, и в Старозагорска – 69 човека.   

По този начин митрополитите държат изкъсо и в пълно подчинение свещениците, коментира Христо Латинов и уточни, че само цивилните служители като шофьори и чистачки са назначени по Кодекса на труда.  Така Българската православна църква попадала изцяло в сферата на сивия сектор. Затова КТ „Подкрепа” и Свещеническият синдикат ще сезират до дни Европейската организация на труда, която може да поиска санкции за страната ни от Европейския съюз.

Десетки свещеници не могат да се пенсионират, тъй като не са били осигурявани с години. Има случаи, в които на поп му се губят 7 г. от осигурителния стаж. Това автоматично го оставя без пари за старост, тъй като за пенсия са му нужни поне 37 г. работа, дадоха пример от  Свещеническия синдикат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 7150 |17.07.2012 Кръгът "Костов" аут от листите на СДС; мислел нова партия . 27| 6611 |17.07.2012 Евродокладът: Мафията ви влияе на властта . 0| 12846 |17.07.2012 Жена отслабна с 37 кг. . 17| 17638 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads