Реклама / Ads
21| 7184 |28.03.2012 НОВИНИ

Е. Поптодорова: Никой не може да те натисне, ако не се подлагаш на натиск

.
Елена Поптодорова
За визите изпуснахме един тесен прозорец на възможност, когато други държави бяха пропуснати.
 

Видими са американските инвестиции у нас, но искаме повече, каза по БНТ посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова. Последната инвестиция от месец март била за 200 млн в Пловдив за отопление на жилища. Трябва да се правят триъгълни операции - участие на американски инвеститори в европейски проекти у нас. Усилието трябвало да е тук на място, за да се гони конкретика, подчерта тя и посочи селското стопанство като такъв модел.

По темата за АЕЦ "Белене" Поптодорова каза, че в САЩ има притеснения, защото те прилагат като формула градене на енергиен микс. Би ми се искало да имаме разнообразен енергиен микс, каза тя, но добави, че ще е много претенциозно да говори по техническите параметри. За инвеститорски интерес от страна на американски пенсионен фонд тя осведоми, че през посолската служба подобно запитване не е минавало. Но трябвало да се търси ангажиране на такива компании, които имат опит и стара история с България.

Всяка една голяма компания е добра дошла у нас. Шеврон имат много широк портфейл от дейности и съжалявам, че това не се разбра, коментира Поптодорова. Решението за шистовия газ е в ръцете на специалистите, но не вярвам да има разумен човек в България, който да иска да увреди природата, това е злонамерено дори като мисъл. Но трябва да се търси това, което ще помогне животът на българите да стане по-добър, препоръча тя. И други големи компании проявявали интерес, но Шеврон били в Турция, в Украйна, в Румъния. Трябва обаче да се разбере с какво разполага България. никой не може да те натисне, ако не се подлагаш на натиск, категорична беше тя. Ако имаш самочувствието на преговарящ, сядаш и преговаряш. САЩ няма в манталитета си икономическо изнудване.

Въпросът с визите тази година няма да се придвижи напред заради изборния цикъл в САЩ, каза посланикът ни в САЩ. Изпуснахме обаче един тесен прозорец на възможност, когато други държави бяха пропуснати, добави тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6620 |27.03.2012 Ив. Нейков: Не може премиерът да чеше всеки, когото го сърби . 22| 5635 |26.03.2012 Пр. Прошков: Още никой не ме е канил в друга партия . 123| 6439 |07.03.2012 Борисов: Няма друг, който да може да ги накара да връщат законно взети пари . 28| 6516 |04.03.2012 НЗОК: Нито можем да договаряме цени, нито да влияем на формирането им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads