Реклама / Ads
4| 6236 |02.03.2017 НОВИНИ

Поптодорова замесена и в друг скандал в магазин

.
Името на бившия български посланик в САЩ Елена Поптодорова е замесено в още един скандал в търговски обект. Той е отпреди повече от 25 години, съобщи БТВ.
 

Преди два дни полски медии съобщиха, че Поптодорова е задържана заради кражба на козметика на летището във Варшава. Първоначално тя обяви, че е станало недоразумение, но по-късно стана ясно, че задържането се е случило три дни след кражбата, когато тя се е върнала на летището.

 

През 1991 г. обаче, в качеството ѝ на депутат от българска делегация, Поптодорова е изгонена от супермаркет в Сейнт Антъни, в американския щат Минесота. Причината е, че собственикът на магазина ги бърка за група крадци.

 

По това време собствениците на търговски вериги в района са предупредени от полицията за опасна група роми, която краде по магазините. Скандалът е отразен и в „Ню Йорк таймс“ със заглавието: „Чуждестранна делегация изгонена от хранителен магазин“. По-късно обаче хранителната верига и кметът на предградието Сейнт Антъни се извиняват официално за недоразумението.

 

Адвокатът Цветан Цветанов, който също е в групата, твърди, че върху тях е бил упражнен психологически натиск. „Собственикът на този магазин, след дълги процедури на разследване, се съгласи и приключихме с извънсъдебно споразумение, при което той ми заплати обезщетение. Знам, че госпожа Поптодорова... тя беше по същия начин огорчена и достойно защити правата си, включи се в процедурата индивидуално“, каза той. Адвокат Цветанов е категоричен, че недоразумението от 1991 г. няма нищо общо със скандала във Варшава.

 

Скандалът с  Поптодорова се разраства. Дипломатът подаде оставка като директор на офиса на Американския еврейски комитет за Централна Европа. Оставката е „по лични причини“ и приета. На сайта на организацията няма публикувано официално съобщение, но в страницата за Европа, където са посочени имената и биографиите на ръководителите на бюрата, липсва информация за това във Варшава. Бившият ни външен министър Соломон Паси, който преди 16 години покани Поптодорова в Министерството на външните работи, отрече да има информация за предишни подобни случаи.

 

„Съжалявам, че се е стигнало до този инцидент. Като гледам стойността на тази кутия, която тя е върнала обратно, тя е далеч под стойността на благотворителните дарения, за които знам, че Елена е правила, макар че тя никога не говори за това. Все пак не е за подценяване, че има и политическа воля зад раздуването на този случай. Погледнете агенцията, която превърна този инцидент в голяма новина, това беше РИА новости“, каза Паси. Освен в полските, случаят вече е и в руските, и в израелските медии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4056 |02.03.2017 Поптодорова подаде оставка от поста си във Варшава . 16| 8105 |01.03.2017 Три дни издирвали Поптодорова за кражбата във Варшава . 15| 10159 |28.02.2017 Поптодорова се оправдава: Забравих плика в ръката си . 21| 5466 |28.02.2017 Полско радио: Задържаха Елена Поптодорова за кражба на козметика във Варшава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads