Реклама / Ads
20| 7501 |12.11.2020 НОВИНИ

Поредна драма: Пети ден няма легло в болниците за пациент в тежко състояни и с COVID-19

.
Къде са леглата за хората в нужда?
Само преди дни премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че всеки човек трябва да бъде обгрижен. Днес пък заяви, че само за ден-два и болниците влизали веднага в ритъм. Въпреки това на редакционната ни поща получихме информация за поредния случай, в който няколко болници, два поредни пъти за 24 часа, са отказали да приемат нуждаещ се човек, превозван от Спешна помощ до болничните заведения.
 

За случая ни сигнализира наш читател, който помоли да не цитираме името му, както и тези на пациента и на медицинските лица от Спешна помощ, които са направили всичко по силите си, за да помогнат. Както сами ще видите опасенията  да дадат гласност на случващото се и този път са, че това не е безопасно за тях самите, за пациентите и медицинските служители. Протоколите, които ще видите по-долу са от ноща на 7-ми срещу 8-ми ноември и от следобеда на 8-ми ноември. Пациентът е възрастен и с придружаващо заболяване диабет. Четири дена по-късно РЗИ продължават да твърдят, че свободни легла няма.

 

Публикуваме без редакторска намеса писмото на нашият читател и изпратените от него документи в които ясно е изписано на няколко места, че няма свободни легла:

 

"Причината поради която ви пиша е здравната обстановка в страната и по-специално случаите с Ковид-19. Може би ще имате интерес да научите повече.

В момента министър Ангелов твърди, че има достатъчно легла за Ковид-19 и че нуждаещите се обслужват както е необходимо. Това обаче не е вярно.


Към писмото си прилагам два протокола от Спешна Помощ в които ясно пише, че легла няма и поради това болния се връща на адреса от който е взет.
Скрил съм имената на болния, както и самоличността на лекарите които го обслужиха в името на тяхната безопасност. Не знам дали можете или имате желание да качите подобна информация във вашия сайт.

 

Кратката история е, че става дума за мой близък, който е в тежко състояние, но не бе приет в нито една болница поради липсата на места в града. Цялото обикаляне отне няколко часа, като в крайна сметка го върнаха у дома. Последва повторно викане на линейка, което отново доведе до обикаляне и връщане на адреса.


В момента, болният е в критично състояние, а от РЗИ продължават да ни подават информация, че легла няма."

 

.

 

.


Помолихме за информация какво се е случило след отказа. Ето какво допълниха близките на болния човек:

"Случилото се разиграва в събота срещу неделя през нощта. Можете сама да се уверите от протоколите и вписаните дати.
От този ден нататък въпросния човек с Ковид се влоши още повече и в момента е неконтактен. Все още се намира на адреса.

Разказа продължава с това, че викнахме Спешна помощ още веднъж в понеделник. Те се отзоваха след 2-3 часа. Пристигнаха на адреса. Бяха учтиви и внимателни, но ни предупредиха, че легла няма. До преди да дойдат при нас са били с друг човек с който са прекарали часове в търсене на легло и накрая са го прибрали вкъщи.
Поради това ние отказахме транспорт, тъй като неуспеха бе предрешен.


Както казах в момента болния е неконтактен. Има инсулинова зависимост и поради това се налага аз или мой роднина да му правим и тази процедура. Тъй като вече храненето и пиенето на течности е невъзможно, прилагаме самостоятелно системи с физиологичен разтвор за да може да го поддържаме жив. Част от лекарствата прилагаме разтворени във вода чрез капкомер в устата.


Предполагам, че без професионална намеса на човека му остават броени дни или дори часове. Днес отново звъняхме директно в РЗИ да попитаме за места в реанимация с Ковид, но от там ни заявиха, че няма свободни легла никъде в София.

Ние като семейство няма какво повече да направим."

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5056 |11.11.2020 Пазарлък на Дариткова в парламента, кворум се събра с петима депутати онлайн . 6| 4926 |04.11.2020 Поредна трагедия заради липса на легла в София - мъж с COVID-19 почина след отказан прием . 18| 4828 |29.10.2020 За поредна вечер: Лекари със светлини в ръце зоват хората да спазват мерките . 0| 4134 |27.10.2020 Петима лекари от Спешната помощ в София са с COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads