Реклама / Ads
10| 4774 |01.01.2009 НОВИНИ

Поредната атака в Ивицата Газа

.
Тази нощ израелски бойни самолети извършиха нови въздушни удари по обекти на Хамас в Ивицата Газа. Обстрелвана е джамия в Джабалия, за която се предполага, че е била място за укриване на палестински бойци.
 

Това съобщи ИТАР-ТАСС. В гр. Рафах самолети атакуваха и къщата на един от командирите на въоръженото крило на Хамас – Бригадите на Изедин ал Касам. При нападението са убити трима палестинци, сред които една жена. Те са били съседи на командира на Абу Анас Шабана, който в момента на атаката не е бил в дома си, съобщава БТА. Израелски самолети атакуваха днес правителствени здания в град Газа, съобщи Ройтерс.

По границата между Израел и Газа продължава струпването на израелски пехотни и бронетанкови части. Палестински източници съобщили за агенцията, че зданията на министерствата на транспорта и образованието са напълно разрушени. Зданието на парламента в град Газа също било бомбардирано. Според вестник "Аарец" командването на израелските въоръжени сили е препоръчало на политическото ръководство на страната да се пристъпи към краткотрайна, но мощна сухопътна офанзива. Жертвите на атаките в Ивицата Газа вече са близо 400. Ранените за близо 2000.

На фона на новите атаки лидерът на Хамас в Ивицата Газа и премиер на кабинета на Хамас Исмаил Хания заяви, че разговори с Израел за евентуално примирие биха били възможни, само ако израелците спрат безусловно агресията срещу палестинците и прекратят блокадата на Газа, предадоха световните агенции. Хания изрази същевременно увереност, че Хамас ще победи Израел, ако се стигне до сухопътна операция на израелската армия в Ивицата Газа.

"Палестинският народ ще победи танковете, които чакат заповедите за извършване на нови кръвопролития. Изходът от тази война е сигурната победа за палестинците. Първите признаци на тази победа вече се виждат на хоризонта", заяви Хания.

Израелските танкове остават струпани около Ивицата Газа, докато правителството на Израел продължава да отхвърля международните предложения за примирие с управлявания от Хамас анклав, съобщи АФП.

"Израел не отхвърля принципа на примирието, но това трябва да е примирие, което гарантира спиране на ракетните атаки" на Хамас, каза говорителят на външнотто министерство Игал Палмор.

"Ако бъде налице план, който обединява всички тези условия, Израел ще го проучи сериозно", добави той.

Изявлението му идва ден след като израелският кабинет по сигурността отхвърли международните предложения за примирие, изтъквайки, че още не е назрял моментът за прекратяване на огъня.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак отново заяви, че Израел е решен да разшири мащабите и да задълбочи операцията в ивицата Газа, предаде АФП.

Ципи Ливни, министър на външните работи на Израел, заяви в интервю за Ей Би Си, че сега зависи от волята на Хамас дали ще се сложи край на кризата и ще се даде надежда на палестинците за по-добър живот. Ливни допълни, че единственият начин палестинците да създадат своя държава е като променят ситуацията в Газа.

Същевременно Комитетът на Червения кръст алармира, че в Газа има опасност от хуманитарна криза. Много малко са останалите отворени магазини за хранителни стоки и в тях цените са скочили драстично, а стоките не достигат. Само в Джабалия, например, опашките пред единствената отворена фурна са от 300 метра, обявиха от Комитета на Червения кръст.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6062 |29.12.2008 Израел продължава с ударите срещу ивицата Газа въпреки международните критики . 7| 6066 |28.12.2008 Продължават израелските бомбардировки над ивицата Газа . 55| 5790 |21.12.2008 Преизбраха Волен Сидеров за лидер, от Атака не искат коалиция с ГЕРБ . 30| 5224 |05.12.2008 greshka 67

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads