Реклама / Ads
0| 4701 |01.06.2011 НОВИНИ

НС поряза два законопроекта за СРС-та; БСП иска промени

.
Двата законопроекта за СРС-та - на левицата и на ДПС, бяха отхвърлени на първо четене от Народното събрание.
 

От 109 гласували, за проекта на БПС бяха 30, против 75, а въздържал се гласуваха 4 народни представители. От 112 участвали във вота предложението на ДПС бе подкрепено от 28 депутати, 78 бяха против, а 6 въздържал се.

Не виждам ситуация, която да налага бързане, заяви Анастас Анастасов от ГЕРБ, който поиска двата законопроекта да бъдат отхвърлени. Материята е доста сериозна, мотивира се той.

От БСП смятат, че действащият Закон за специални разузнавателни средства не дава достатъчно гаранции срещу нерегламентирана намеса в личната сфера на гражданите. Необходимо е да бъдат създадени допълнителни гаранции за използване на получената чрез СРС- информация само за целите на закона.

Безспорен факт е, че сега действащата уредба създава възможност за употреба на тази информация за цели извън предотвратяване и разкриване на тежки обществено опасни деяния, включително и за използване на събраната със СРС-информация за политически цели, което е par excellence опит за легитимиране на "правото на силата над силата на правото".

Използване на СРС без предварително разрешение от съда да се осъществява само в случаите на опасност от извършване на конкретно престъпление против националната сигурност, предлагат социалистите. Наред с това от БСП предлагат да отпадне възможността наблюдаващите прокурори да могат да искат от съда прилагане на СРС, като се въвежда такава възможност само за административните ръководители в структурата на прокуратурата.

Предлага се още да отпадане възможността председателят на Специализирания наказателен съд да предоставя разрешение за използване на специални разузнавателни средства.

Специализираният наказателен съд основно ще разглежда тежки престъпления, свързани с организираната престъпност, по които предимно се използват специални разузнавателни средства (СРС) за събиране на доказателствен материал, поради това и с оглед на обективност предлагаме да се отдели функцията по разрешаване използването на СРС с тази по преценка на съотносимост към делото. По този начин левицата смята, че ще се обезпечи безпристрастност и обективност на процеса на използване и прилагане на СРС.

Отказите на съда за разрешение за използване на СРС да бъдат задължително в писмена форма и мотивирани, за да се преодолее съществуващата практика на устни откази, която не позволява реална статистика и оценка на ефективността на дейността на органите, които заявяват ползването на СРС, настояват социалистите.

Съществено предложение на вносителите е създаването на Обществен съвет за наблюдение на процедурите по съхраняването и унищожаването на информация придобита чрез използването на подслушването като оперативен способ, както и за защита на правата на гражданите срещу незаконосъобразно използване на такава информация. Право да предлагат членове на Обществения съвет ще имат омбудсманът на републиката, Висшият адвокатски съвет, Съюзът на българските журналисти, както и правозащитни организации.

Този орган ще разполага с правомощия за пряк и непосредствен достъп до органите, прилагащи СРС, и ще е в състояние да извършва контрол върху законосъобразността и гарантираните с Конституцията на България права и свободи на гражданите.

Основна цел на внесените предложения за промени на закона е пресичането на тенденцията от последните една-две години за превръщането на специалните разузнавателни средства от субсидиран в конвенционален способ на доказване, засилването на гражданския контрол и създаването на законови гаранции непозволяващи злоупотребата с правата на гражданите.

Христо Бисеров от ДПС също предлага промени в Закона за СРС. През миналата година, по думите му, случаите на прилагане на СРС са били 10 019, от които само 1234 са послужили за изготвяне на веществени доказателствени средства пред съда. Освен това специалните разузнавателни средства продължават да бъдат „заместител" на другите традиционни средства за предотвратяване и разкриване на престъпления. Тази порочна и вече трайна тенденция трябва да бъде овладяна, мотивира предложенията си Христо Бисеров.

Крайно време е да въведем най-безпристрастния контрол върху тази дейност - контролът на парите, настоява депутатът от ДПС. Само през бюджета според него ще се дисциплинират органите на реда и ще се намери добрият баланс между нуждата от използване на „тайни доказателства", гражданските права и финансовото измерение, което всички български граждани плащат.

Бисеров настоява за въвеждането на „финансов план" при използване на СРС. По аналогичен начин следва да се подходи и при наблюдение от страна на службите на трафичните данни на потребителите на съобщителни и интернет услуги. Затова следва да се направят промени и в Закона за електронните услуги. Материята е аналогична и е правилно да се урежда по аналогичен начин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5336 |11.05.2011 Порязаха еднократна помощ за пенсионерите . 20| 5305 |28.04.2011 И Дания ни поряза за Шенген? . 9| 5250 |06.04.2011 Парламентът поряза законопроекти на сините за ДС . 10| 4764 |12.01.2011 Янев иска изслушване на Борисов за СРС-та; отказаха му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads