Реклама / Ads
0| 3821 |26.11.2018 НОВИНИ

Порошенко намали срока на военното положение в Украйна

.
Керченския проток
Украинският президент Петро Порошенко обяви в телевизионно обръщение, че ще намали срока на военното положение, за чието въвеждане той подписа указ по-рано днес. Вместо предложените 60 дни то би трябвало да трае само 30, предаде Ройтерс.
 

Парламентът (Върховната рада) трябва да одобри указа, за да влезе той в сила.

"Преди няколко часа изпълних конституционното си задължение и с указ обявих въвеждането на военно положение на цялата територия на Украйна от 9 ч сутринта на 28 ноември", каза Порошенко.

 

НАТО определи днес като пряко военно нападение действията на руските военноморски сили в района на Керченския пролив и в Азовско море от последните часове. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг съобщи след извънредно заседание на комисията НАТО-Украйна, че това мнение е било подкрепено от всички съюзници. НАТО подкрепя търсенето на мирно решение и поставя многократно въпроса на заседания на двустранния съвет с Русия, отбеляза генералният секретар. Столтенберг съобщи, че в телефонния разговор с Порошенко е получил уверения, че военното положение в Украйна няма да навреди на работата на демократичните институции, нито ще засегне предстоящите в страната президентски избори, съобщава БТА.

 

Съкращаването на срока на военното положение означава, че украинските власти могат да обявят дата за изборите в края на декември, за да има достатъчно време те да се проведат в края на март, както се очакваше.


Украинското законодателство относно военното положение предвижда редица ограничения, включително ограничаване правото на свободно движение и мирни събрания, налагане на полицейски час, ограничения за медиите, макар че указът на Порошенко не споменава конкретно подобни ограничения, отбелязва Ройтерс. Единайсетте мерки, споменати в декрета, предвиждат мобилизиране на силите от резерва, организиране на ПВО за важни държавни обекти и спешни стъпки за въвеждане на разширени мерки за киберсигурност и за гарантиране на обществения ред. 

 

Русия и Украйна се обвиниха взаимно за инцидента със задържането на украински кораби в Керченския проток. ЕС и НАТО призоваха двете страни към сдържаност, след като руската брегова охрана стреля по кораби на украинските военноморски сили във водите край Крими и след това ги задържа. След инцидента въоръжените сили на Украйна бяха приведени в пълна бойна готовност по решение на началника на генералния щаб.

 

На извънредна сесия украинският парламент одобри късно снощи указ на президента Порошенко за въвеждане на военно положение в отделни области на страната за 30 дни от 28 ноември. Депутатите решиха президентският вот да бъде на 31 март. Гласуването е по кризата, възникнала с пленяването на три украински военни кораба и 24 моряци от руските сили при Керченския проток. Москва твърди, че те са влезли незаконно в нейни води, а Киев заговорничи със Запада за да предизвика конфликт. Според украинските власти инцидентът е нов етап от руската агресия срещу страната. По кризата заседава и Съветът за сигурност на ООН.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5215 |08.11.2018 Проф. Георги Михайлов за Фрог: Намалих дълговете на болницата, заради която ми искат имунитета . 2| 3800 |07.11.2018 Йонко Иванов: Новата застрахователна система няма да намали жертвите на пътя . 1| 3908 |16.10.2018 Порошенко: Разривът на Москва с Вселенската патриаршия означава, че Украйна е на прав път . 0| 3724 |16.10.2018 Момчил Неков: Независимо какъв ще бъде Брекзит, ЕС трябва да намали вносните квоти за селскостопански продукти и стоки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads