Реклама / Ads
0| 4529 |13.04.2016 НОВИНИ

Поскъпва водата в София от 1 май

.
Водата в София поскъпва от 1 май. Поисканото увеличение от концесионера е с 20%, а според предварителния доклад на експертите на енергийния регулатор повишение на цената в столицата може да има от почти 3,5% или с 6 стотинки на кубик.
 

Тоест според заложените в проекто решението параметри цената на питейната вода в столицата ще се увеличи от сегашните 1,76 лв. с ДДС до 1,82 лв. за кубичен метър. Това обаче не са финалните разчети на КЕВР, окончателното решение за цените ще бъде взето в края на месеца и ще влезе в сила от 1 май, информира Dariknews.bg. "Цените на водата за регулаторния период от 1 януари 2017 до 2022 г. ще бъдат определени след стриктен регулаторен одит от КЕВР", обясни председателят на комисията Иван Иванов.

 

„Цените на водата ще влязат в сила от 1 януари въз основа на бизнес плановете на операторите, които трябва да са в съответствие с двете наредби, които формират реформата във водния сектор", поясни той. Днес обаче се обсъди корекция в цените на водата в София, Пещера и Плевен за действащия регулаторен период или иначе казано за тази година. „В момента се индексира една действаща цена, като условията за нейното увеличение са свързани с направените инвестиции от страна "Софийска вода", обясни експертът към Комисията Ивайло Касчиев. Той допълни, че предложението на „Софийска вода" с 20% се дължи на намалени водни количества в ценовия модел.

 

"Тъй като цената е образувана с едни стари количества, сме направили една лека корекция в тези количества въз основа на средногодишните параметри за този изминал период. Това води до увеличение от 3% и ние считаме, че то е важно и необходимо, за да продължи „Софийска вода" да работи по начина, по който работи", добави Касчиев.

 

Размерът на увеличението от почти 3.5% се равнява на поскъпване с 6 стотинки на кубик. Тези сметки обаче не са окончателни и могат да бъдат променени. Финалното си решение колко ще струва водата в София КЕВР ще вземе на 28 април, а новите цени ще влязат в сила от 1 май.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4546 |13.04.2016 Спря топлата вода в центъра на София заради авария . 0| 4350 |13.04.2016 Сигнал за изоставен багаж на бул. "Сливница" в София . 0| 4451 |11.04.2016 Задържаните за дрога в София остават в ареста . 0| 6729 |08.04.2016 Простреляха мъж в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads