Реклама / Ads
4| 3960 |30.09.2018 НОВИНИ

Поскъпват дрехите втора ръка заради такса на екоминистерството

.
Почти половината българи са си купували дрехи втора употреба поне веднъж тази година. Това показва проучване на изследователската компания Естат, проведено в началото на септември. Междувременно Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба прогнозират поскъпване на дрехите втора употреба заради нов законопроект на екоминистерството, съобщи БНТ.
 

Основната причина, поради която хората предпочитат дрехи втора употреба е, че се прибират от магазина хем с пълна кошница, хем с пълен джоб. Като Дафинка, която дава пример с любимата си рокля, чиято цена е 1 лев.

 

Проучвания показват, че все повече българи предпочитат да пазаруват дрехи втора ръка. Само преди 4 години делът им е бил почти 39%. Изследване за последната година обаче показва, че сега са с 11 на сто повече - почти 50%. Статистиката сочи още, че 23% от анкетираните редовно купуват дрехи втора употреба.

 

Близо 42% от българите обаче предпочитат магазини за маркови дрехи, а 14% си поръчват облекло онлайн. Има ли търсене, има и предлагане. В България на денонощие се внасят около 30 тона текстил втора употреба. Повече от половината от вноса на дрехи втора употреба у нас се сортира и се реекспортира в трети страни. От тези дрехи, които остават в България, едва около 3 % се унищожават и то по специален начин.

 

Сега тези 3% се депонират от самите фирми. Притесненията на бранша обаче идват от добавка в законопроект за управлението на отпадъцит. Тя ги задължава да оставят депонирането на така наречените "организации по оползотворяване" и да им плащат такси за това.

 

Аргументът за добавката е, че така ще се спре нерегламентираното горене на дрехи, което замърсява въздуха. Според бранша обаче това ще доведе до скок на цените с около 25%. Министерство на околната среда и водите твърди, че за сега няма изготвено предложение за въвеждане на въпросната продуктова такса.

 

На този етап законопроектът е внесен в парламента, но все още не е гласуван от народните представители, което означава, че все още подлежи на промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3532 |19.09.2018 Съперниците на България във втората фаза на СП в София . 0| 3760 |29.08.2018 Най-много зрелостници държаха втора матура по биология . 0| 3964 |28.08.2018 Втора вечер сблъсъци в германския град Кемниц . 0| 3832 |24.08.2018 Втора среща на разделени корейски семейства днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads