Реклама / Ads
1| 4462 |01.12.2019 НОВИНИ

Посланичката на Албания: благодаря на България за помощта!

.
Посланикът на Албания в България Доника Ходжа Източник: Посолство на Албания
„Завършили сме дейностите по спасяване. Крайният баланс е много трагичен: 51 жертви, сред които и 7 деца от 2 до 8 години, повече от 1 200 къщи са разрушени и повече от 5 200 души са без покрив”, заяви посланикът на Албания у нас Доника Ходжа.
 

От екрана на бТв тя изрази благодарност за съпричастността на българския народ, както и на правителството ни към нейната страна.


„Бих искала да изразя благодарността си към българското правителство и към народа на България. От сутринта на земетресението премиерът на България се е обадил на министър-председателя ни, за да изрази своята солидарност”, разказа Ходжа.

 

„Българският външен министър се обади на албанския външен министър, за да изрази своята солидарност, а вътрешният министър е позвънил на своя колега и му е предложил помощ”.


Българското правителство отпусна 200 000 лв. и 4 автомобила с хуманитарна помощ за Албания.

 

Доника Ходжа разказа и как българи, живеещи във Франция, са предложили своята къща на пострадало албанско семейство, а българската общественост се е организирала и е изпратила парични преводи.

 

„Не искаме хората, загубили домовете си, да живеят така завинаги и особено по коледните празници”, каза посланикът на Албания и сподели, че страхът продължава да е голям, защото продължават вторичните трусове със сила от 4 и 5 по Рихтер.

 

Албания се е обърнала за помощ към много страни. За първата фаза на възстановяването са нужни инженери, които да оценят състоянието на сградите и кои от тях са годни за живеене и могат да бъдат реновирани.


Втората фаза ще бъде изграждането на временни убежища, за онези, които са останали без дом.

 

Доника Ходжа сподели, че в България се чувства като у дома си и е благодарна за гостоприемството на българите, които са много близки до албанците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5551 |17.10.2019 Казвали сме ”Ефенди, благодаря”, но за войната няма подкрепа, категоричен е Борисов . 3| 5105 |01.07.2019 Лозан Панов: Благодаря на изпълнителната власт за загрижеността, но няма нужда . 4| 4938 |07.11.2018 Тръмп: Огромен успех! Благодаря на всички! . 0| 3481 |09.10.2018 Посланичката на САЩ в ООН подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads